Plannen of op je af laten komen

 

De afgelopen weken en zeker de afgelopen dagen was het een chaos in mijn hoofd. De spanning in mijn lijf was extreem. Veel hoofdpijn, duizelig, spierpijn. Ik was in mijn hoofd continue bezig met loslaten, het over me heen laten komen en tegelijkertijd waren daar al die ideeën en plannen.

Ik ben van nature een planner, ik wil een doel hebben en ik moet wat te doen hebben om te kunnen ontspannen.

 

Ik ben geen type die doelloos kan ronddobberen in een bootje met geen land in zicht. Ik blijk daar dus heel erg onrustig van te worden en gespannen. Ik heb ook te veel geluisterd naar alle goedbedoelde adviezen van mensen. Iedereen zei laat het op je afkomen, laat het gebeuren, je hoeft niets te plannen en je kan per dag bekijken wat je gaat doen. Ik was even vergeten dat ik naar mezelf moet luisteren en doen wat goed voor mij is. Je kan nog zoveel rust nemen, maar dat wil dan niet zeggen dat je rustig bent. Ik heb behoefte aan bezig zijn met ontspannende zaken om de vicieuze cirkel van een gespannen lijf en druk hoofd te doorbreken. Dat zal niet gelijk zomaar gebeuren, maar elk stukje ontspanning zal mij een stukje verder helpen. Ik heb bedacht dat als je spanning kan opbouwen, je ook ontspanning kan opbouwen. 

 

Afgelopen zaterdag op oudjaarsdag zat ik in een restaurant in het nationaal park De Hoge Veluwe en toen kwam het inzicht ik ga wel afspraken in mijn agenda plannen, ik ga me ergens op richten en daar heb ik afspraken voor nodig. Iets wat een doel geeft aan mijn dag, een doel om uit bed te komen en de broodnodige ontspanning te vinden. 

Als ik terug kijk naar het afgelopen jaar heb ik al een jaar geen ritme en hoe kan ik dan verwachten dat ik binnen een paar dagen een ritme heb gevonden. Ik ga het "over me heen laten komen" loslaten, want dat is niets voor mij. Daar voel ik me helemaal niet prettig bij, het is belangrijk dat je naar je eigen karakter kijkt en doet wat nu goed voor je is. Dat kan over een maand anders zijn, maar nu is het fijn om afspraken in de agenda te hebben. 

Stapje voor stapje en waar nodig kan altijd het proces aangepast worden. Niets staat vast.