Lichaamsbewustzijn

Ik heb aan de hand van het lezen in het boek van Peter Levine contact gezocht met een therapeut die ervaring heeft in somatic experiencing. Ik heb haar een mail gestuurd met de volgende tekst: 

"Mijn naam is Irma en verleden week ben ik begonnen met het lezen van van het boek van Peter Levine "De Tijger ontwaakt". Ik las heel veel herkenbare dingen en ik denk dat ik baat heb bij traumatherapie.  

 

In november 2013 heb ik een auto ongeluk gehad. Ik ben hier aan voorbij gegaan, maar vanaf dat moment voelde ik wel altijd angst en gespannenheid. In het jaar 2014 kreeg ik steeds meer last van mijn in mijn armen, schouders, nek en rug. Er is toen op bepaalde plekken ook wat artrose ontdekt en ik dacht dat het daardoor kwam. Ik heb dat jaar ook nog afscheid moeten nemen van mijn allerbeste vriend, Droef (een hele lieve labrador). Eind 2014 ging het echt niet meer op het werk, ik had overal pijn en ik verloor de kracht in mijn armen en kon niet meer goed typen. Ik ben toen ook ziek uitgevallen. 

 

Begin 2015 kreeg ik ook nog last van zenuwpijn in mijn armen en hiervoor heb ik Lyrica gekregen en werd ik doorverwezen naar de neuroloog. In de Bergman kliniek bleek dat de tussenwervelschijf in mijn nek helemaal plat was geworden en uitstak en daardoor mijn zenuwen beknelde. Een operatie was noodzakelijk. Ondertussen liep ik bij het HSK ook in een traject voor PTSS van mijn auto ongeluk. 

Ik ben in februari geopereerd aan mijn nek en ik vond dat heel erg eng. Ik was bang dat ik na de operatie niet meer zou kunnen praten of dat ze mijn halsslagader zouden raken. Het is ook gewoon een hele enge plek zo dichtbij je hoofd. De operatie is goed gegaan en de zenuwpijn was bijna gelijk weg. 

 

Toen moest ik stoppen met de Lyrica en dat was veel heftiger dan mij was verteld. Als ik dit had geweten was ik nooit aan dit goedje begonnen. Ik ben uiteindelijk op eigen initiatief in 6 weken gaan afbouwen met 25mg per week, want het afbouwvoorstel van de huisarts was niet haalbaar. Het komt er op neer dat ik heb af moeten kicken als een junk van drugs met paniekaanvallen, ongecontroleerd trillen, misselijkheid, apathisch, niet kunnen slapen, geen licht en geluid kunnen vertragen, maagklachten. In deze periode ben ik ook nog naar diverse artsen geweest omdat ik allemaal klachten had die de huisarts niet kon verklaren; KNO arts voor de brok in mijn keel, echo van mijn lever omdat ik verhoogde leverwaarde had (kwam door de maagzuurremmers), een maagonderzoek voor mijn maagklachten (is niet door gegaan omdat ik in de behandelkamer helemaal in paniek raakte), vele keren terugkomen bij de tandarts omdat ik ineens veel gaatjes had, naar de kaakchirurg om een verstandskies weg te laten halen, meerdere malen bij de huisartsenpost gezeten omdat ik een paniekaanval had en benauwd was. 

 

Toen ik min of meer klaar was met Lyrica stond het PTSS programma voor de deur en ik ben behandeld door middel van imaginary exposure, dit was heftig. Op zich werkte het wel en na 8 weken deed het verhaal mij psychisch niets meer en zat ik niet meer verkrampt in de auto en durfde ik weer langs een vrachtwagen te rijden. 

 

De afgelopen 1,5 jaar (toen ik weer aan het werk was) hebben voor mij als een gevecht gevoeld, ik heb een bijnieruitputting ontwikkeld en ik heb last van de volgende klachten: 

- brok in keel

- verminderde weerstand (veel verkouden, keelpijn)

- snel spierpijn

- pijn in mijn heup

- slechter slapen 

- hoofdpijn

- duizeligheid

- vermoeidheid

- druk op de borst

- benauwdheid

- oorpijn

- maagklachten

- darmklachten

- tintelingen op armen en benen

- jeuk op mijn lijf

- pijn in mijn nek en schouders

- concentratieproblemen

 

Al deze klachten wisselen elkaar af, ik heb ze (gelukkig) nooit allemaal tegelijk. 

 

Samengevat: 

  • 2013: auto ongeluk
  • 2014: opbouw spierspanning en ontdekking artrose in nek
  • 2015: operatie aan nekwervels, afkicken lyrica en therapie voor PTSS, ontstaan van bijnieruitputting
  • 2016: bijnieruitputting, terugval van psychische klachten, gevoel van standje overleven

In oktober 2016 voelde ik dat het echt niet meer ging, ik kon niet meer de energie opbouwen om 3 dagen per week te werken en heb ik het besluit genomen om mijn baan op te zeggen en de tijd te nemen om echt te gaan herstellen. Nu ik iets meer dan een maand thuis ben en ik weer zwem, naar yoga ga en mediteer merk ik dat ik mijn lijf weer een beetje ga voelen en daarin merk ik ook dat ik gewoon bepaalde delen veel minder voel of helemaal niet voel. Mijn linkerlijf is veel meer gespannen en voelt veel kleiner. 

 

Mijn vraag is dan ook, kunt u wat voor mij betekenen? Na het lezen van het boek van Peter Levine kan ik mij dus heel goed voorstellen dat er in mijn lijf heel veel bevroren trauma energie zit, die mij heel erg beperkt en zorgt voor alle klachten die ik heb." 

 

Ik ga 10 maart voor het eerst naar een een groepssessie waarin er gewerkt wordt aan gronden, ademen en lichaamsbewustzijn. Dit voelt heel fijn, zeker omdat ik merk dat ik met de yoga ook al bezig ben met dit proces.