De cumulatieve werking van een trauma

"Posttraumatische symptomen ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het duurt maanden voor de bevriezing symptomatisch en chronisch is geworden. Als we weten wat we moeten doen, hebben we tijd genoeg om de onafgemaakte fysiologische reacties op een overweldigende ervaring op te heffen voor ze zich als symptomen hebben verankerd. De meesten van ons weten niet wat we moeten doen.

 

Veel mensen die denken dat ze er ongedeerd vanaf zijn gekomen, dragen na een overweldigende gebeurtenis een groot, onverteerbaar brok onopgeloste trauma's met zich mee. 

 

Op het fysiologische niveau is iedere opeenvolgende ervaring van bevriezen gelijk aan de originele ervaring, met één groot verschil: iedere nieuwe bevriezing heeft een cumulatief effect, er is iedere keer meer energie nodig. De nieuwe energie maakt de vorming van nieuwe symptomen noodzakelijk. Zo wordt de onbeweeglijkheid niet alleen chronisch, maar ook steeds intensiever. Als de bevroren energie toeneemt, gebeurt dat ook met de symptomen die wanhopig proberen die energie in bedwang te houden. "

 

Peter A. Levine; De tijger ontwaakt