Voelen

Ik ben vrijdag naar een therapeut geweest die bekend is met somatic experience en lichaamswerk. Zij kan je helpen om dichter bij je gevoel te komen, dichter bij de sensaties in je lichaam die je voelt als je bijvoorbeeld angstig of verdrietig bent. In dit geval was het een vrouwengroep waarin ruimte is voor ondersteuning, begrip en verbinding. Deze ochtenden kunnen je helpen om erkenning en begrip te voelen in de relatie met jezelf en de mensen om je heen op het werk, alleen thuis of met je partner, kinderen, ouders en vrienden. 

Ik vond het best spannend, maar ook wel fijn om in een omgeving te zijn waar begrip is en waar gevoel voorop staat. Niets is gek of vreemd en er is wederzijds respect, er wordt naar elkaar geluisterd en er is ruimte voor stilte. Het eerste half uur voelde ik me wat onwennig en voelde ik veel spanning in mijn lijf, maar eenmaal wat verteld te hebben voelde het goed en fijn. Door naar de andere vrouwen te luisteren kwam er bij mij een gevoel naar boven. Het gevoel "onveiligheid". Terugdenkend aan de wat mindere periodes in mijn leven was daar altijd dat gevoel van onveiligheid. Dit gevoel is ontstaan toen ik kind was en heeft zich verder ontwikkeld tijdens de middelbare school en heeft een grote invloed op hoe ik reageer op de situaties in mijn leven. 

 

Naast dit gevoel waren er ook de gevoelens van verdriet, angst, blijdschap, vertrouwen. Ik heb gelachten, ik ben bang geweest en ik heb gehuild. Na deze ochtend was het een grote warboel in mijn hoofd en mijn lijf. Ik was ontzettend moe en ik heb dan ook de rest van de middag op de bank gelegen en wat gelezen om deze ervaring op me in te laten werken. 

Tijdens de ochtend werd er veel de nadruk gelegd op voelen. Dus aan de hand van wat je vertelde voelen wat het met je lijf doet en waar dit gevoel zit. Uit je hoofd en je lijf in. Ik voelde wel een weerstand, maar na een tijdje werd die weerstand wel wat minder. Ik vind het vaak makkelijker om over iets te praten, dan het echt te voelen. Daarin voel ik de starheid van mijn lijf en de blokkades die er zitten. Het heeft zijn tijd nodig om die blokkades op te heffen, maar ik moet ergens beginnen en dit is een goed begin.