Workshop Systemisch Werk

Afgelopen zondag ben ik naar een workshop Systemisch Lichaamwerk van Stefanie Bussing geweest. 

 

Deze workshop was gericht op het luisteren naar en het veilig voelen in je lichaam. Waar er onveiligheid wordt ervaren, ontstaat er spanning in je lichaam en zijn we geneigd te vertrekken. Ben ik in verbinding met wat zich in mijn lichaam afspeelt? Wat wil mijn lichaam mij vertellen? Waar voel ik de levensenergie vrij stromen en waar ervaar ik spanning of blokkade in mijn lichaam? 

 

In het systemisch lichaamswerk wordt de taal van het lichaam gevolgd. Vanuit het systemisch werk wordt ziekte, gezondheidsheidsklachten en aanhoudende symptomen gezien als een uiting van het lichaam om iets dat niet gezien is, zichtbaar te maken. Tijdens de opstelling wordt er met liefde en compassie gekeken naar de spanning in het lichaam (het symptoom) en de balans die dit in jouw familiesysteem wil herstellen. In een opstelling kan er gekeken worden waar de verborgen loyaliteit ligt en wordt zichtbaar wat er tot nu toe niet is gezien en wel gezien wil worden. 

 

Bij binnenkomst vond ik het wel spannend. Ik vind het altijd weer even wennen in een nieuwe groep. Na de voorstelronde zijn we gelijk aan de slag gegaan in groepjes van drie. De eerste opstellingen vond ik best eng, ik wist niet wat ik moest voelen en wat als ik nou niets zou voelen? Ik vond het lastig om het op me af te laten komen en ik was echt uit mijn comfortzone. Op een gegeven moment merkte ik dat het gewoon vanzelf gebeurde. De bewegingen en gedragingen kwamen vanzelf en ik kon daar ook in mee gaan. Ik vond het makkelijker om als representant in de opstelling te staan. Dan kwam ik makkelijker bij het gevoel, bij mijn eigen gevoel komen vond ik moeilijker.

 

Uiteindelijk heb ik vanuit mezelf als vraagsteller twee opstellingen gedaan. De eerste opstelling bestond uit mijn blokkade, mijn lichaam, mijn ziel en mijn energie. Tijdens de opstelling merkte ik dat ik graag naar die energie wilde, maar mijn blokkade hield me tegen. Vanuit deze opstelling kreeg ik dan ook de volgende essenties als terugkoppeling:

  • ik wil blijven bewegen (energie)
  • ik heb geduld en blijf wachten (lichaam)
  • ik wil gezien worden (blokkade) 

Bij de tweede opstelling bestond uit mijn hoofd, hart, buik en de klacht en dat was in mijn geval 'ziek zijn'. Tijdens deze opstelling merkte ik dat ik heel erg gefocust was op mijn ziek zijn en dat ik dit moeilijk los kan laten. Gedurende de opstelling werd ik via mijn hoofd en mijn hart naar mijn buik gebracht en aan het eind van de opstelling stond ik met mijn rug naar mijn ziekte toe en stond ik in verbinding met mijn hoofd, hart en buik. Vanuit deze opstelling heb ik de volgende essenties ontvangen: 

  • Kritisch, ik wil je zien (hoofd)
  • Verbinding maken (hart)
  • Boosheid en deze mag gezien worden (buik)

Ik kon de opstellingen nog verder uitwerken in de grote groep, maar ik vond het wel even genoeg. Er is zoveel gebeurd en het was zo intensief dat ik dit eerst wil door laten werken en het heeft mij voor nu weer nieuwe inzichten gegeven. Bij beide opstellingen kwam het woord 'IK' naar boven en dat 'IK' ga ik verder uitwerken.   

 

Opstellingen zijn verrassend en heel bijzonder, ik heb gisteren weer zoveel geleerd en gevoeld. Ik was bang dat ik de energieën van andere over zou nemen omdat je daar met een opstelling mee aan het werk gaat, maar dat gebeurde helemaal niet. Ik kon het heel makkelijk loslaten en weer een andere opstelling in gaan. Ik heb krachten gevoeld en ik heb dingen gedaan waarvan ik zou hebben gezegd dat kan ik niet, maar het gebeurde gewoon en het voelde goed.