De kracht van het NU

Gisteren ben ik naar een workshop van Erik van Zuydam geweest. De schrijver van het boek "De ontdekking van het nu".

 

De workshop was gericht op het uit je hoofd gaan. Wij mensen denken te veel en dat denken is verslavend. Wij identificeren ons met onze gedachten en gevoelens, maar wij zijn niet die gedachten en gevoelens. Deze gedachten en gevoelens komen en gaan, maar zijn niet onze basis. De basis is de oneindige stilte en ruimte in ons. We zijn ons helaas niet meer bewust van deze ruimte. 

 

Tijdens de workshop kwam ik erachter dat ik al bezig ben om meer in het nu te zijn. Dit doe ik door middel van meditatie, yoga en het leren voelen. Ook het voelen van de vervelende gedachten en emoties en deze laten zijn en ik merk dan ook dat als ik dit laat zijn ze er soms ineens niet meer zijn, want als ik echt op ontdekkingstocht ga en naar die gedachten en gevoelens kijk lijkt het vaak allemaal wel mee te vallen. Het helemaal niet zo erg is als ik dacht. Ik heb in het proces van denken en voelen het probleem groter gemaakt dan het is. 

 

De essentie is, is dat je stopt met vechten tegen gedachten en gevoelens die je ego als vervelend ervaart. Dit vechten kost veel energie en uiteindelijk brengt het je nergens. Het denken lost het niet voor je op. 

 

Om dit proces aan te gaan is toewijding en discipline noodzakelijk en verwacht niet gelijk een volledig resultaat. Je ego is sterk en die zal alles proberen om je af te leiden van die stilte in jou, maar het bewust hiervan zijn en inzicht helpen je op weg. Jezelf overgeven aan wat het leven te bieden heeft, de controle en zorgen over de toekomst laten gaan. Stop met worstelen en laat het leven gebeuren met al zijn ups en downs.