Opstellingenavond

Gisteravond ben ik bij Wetendveld familieopstellingen in Rotterdam naar een opstellingenavond geweest en dit was weer een hele andere ervaring dan het systemisch lichaamswerk. Deze vorm gaat ook over voelen, maar er wordt minder bewogen en wat meer gepraat. Bij systemisch lichaamswerk wordt er tijdens een opstelling niet gesproken.

 

Zij werken met de opstellingen van Hellinger en Ruppert. De opstelling van Hellinger had ik al een keer eerder ervaren en dat vond ik heel fijn. Een opstelling van Ruppert had ik nog niet eerder mogen ervaren. Ruppert gaat er met elke opstelling vanuit dat het gaat om de ontmoeting met je eigen 'IK'. 

 

We begonnen met een traditionele familieopstelling en het was weer mooi om te zien hoe iedere representant zijn rol kreeg in de opstelling en deze ook daadwerkelijk zo ging voelen. Het was niet mijn vraag, maar ook in deze opstelling zag ik wat gebeuren wat ik herken in mijn eigen familie en het is mooi dat dit dan toch weer resoneert in je lichaam. 

 

De tweede opstelling was een opstelling volgens de Ruppert methodiek en daar was wel een bepaalde weerstand. Het was veel praten en met vlagen gaf het mij een gevoel dat ik naar een toneelstuk keek. In stilte een opstelling doen zoals bij systemisch lichaamswerk vind ik persoonlijk fijner. Dat geeft meer de ruimte om echt te voelen, al dat praten vind ik dan heel storend.

 

Ik voelde me hier niet prettig bij en toen ik werd gevraagd om representant te zijn voor het woord 'ontspannen' heb ik ook geweigerd. Ik wilde hierin dicht bij mezelf blijven en niets iets doen waar ik me helemaal niet ontspannen in voel. Toen ik eenmaal had gezegd dat ik niet mee wilde doen voelde dat ook heel fijn en krachtig. De weerstand verdween toen ook. Ik zag echt wel dat daar wat gebeurde en uiteindelijk kwam daar het thema 'IK' naar boven en dat resoneerde dan weer in mijn lijf, wat ik heb ook het thema 'IK' en het deed dan ook wat met mij. Het mooie aan opstellingen is dat het niet uitmaakt of je er nou bent als toeschouwer, representant of vraagsteller. Je neemt er altijd wel iets van mee in jouw systeem wat verder doorwerkt. Het blijft heel bijzonder. Ik verheug me nu al op de mijn vervolgworkshop van het systemisch lichaamswerk om deze manier van voelen te intensiveren.