Boosheid

Onderstaand artikel kwam ik tegen in de Happinez. Dit gaat over het taboe wat er op boosheid heerst. Ik merk ook dat ik vaak moeite heb om met boosheid om te gaan. Ik vind het een negatieve emotie en ik vind het moeilijk om mijn boosheid te uiten en dat heeft tot gevolg dat ik het allemaal opkrop en dat is zeker niet goed. Ik wil leren om als ik boos ben dit te uiten en niet op te kroppen. 

 

"Waarom rust er zo'n taboe op boosheid? 

 

In deze tijd waarin spirituele verlichting als hoogste goed geldt, is het taboe op boosheid alleen maar groter geworden. We vinden dat we alles rimpelloos moeten kunnen incasseren en accepteren. 

 

Als je je onmachtig voelt, onrechtvaardig behandeld, afgewezen, niet-gezien, belogen of bedrogen, word je op een zeker moment hoogstwaarschijnlijk boos. En misschien zelfs wel hysterisch oncontroleerbaar boos. Of je wordt niet boos, en dat is veel erger. Dan slaat de boosheid naar binnen  en slaat om naar neerslachtigheid, passiviteit of cynisme. 

 

Woede is lelijk. Woede ziet eruit als het tegenovergestelde van sereen en wijs. Dus je zou zomaar kunnen denken dat het in de ban moet, wil je ooit verlicht raken en gelukkig zijn. Niet doen. Boosheid is een zuivere en normale emotie die gevoeld en geuit moet worden. Door je woede te accepteren, neem je jezelf serieus en komt er levenskracht vrij. Als je het niet als iets slechts ziet en jezelf veroordeelt, dan uit je het direct bij de persoon die je woede heeft opgewekt op een (hopelijk) constructieve manier. 

 

Boosheid heeft een functie. Het is de drijvende kracht achter het bewaken van je grenzen, het behartigt je belangen en het brengt onderscheid aan tussen wat juist en niet juist is. Het voed je met een roodgloeiende energie die groter is dan je verlegenheid, angst en bescheidenheid.bij elkaar en laat je met de vuist op tafel slaan en in verzet komen. 

 

Het wordt als een spirituele doodzonde beschouwd om boos te zijn op iets wat je niet kunt veranderen (of er verdrietig om te zijn, trouwens). Jammer dan. Soms zijn dingen ook echt oneerlijk  en daar mag je best een welluidende vloek aan wijden. Als de boosheid uiteindelijk zakt, besef je dat je woede voortkomt uit de illusie dat je ergens (geluk, gezondheid, succes, zijn liefde) recht op denkt te hebben en dat iedereen en alles daar aan mee moet werken. Zo bekeken is boosbeid de overgangsfase van de verwachting naar de realiteit. En die kun je, hoe handig en dat ook zou zijn, niet overslaan." 

 

Bron: Happinez