Lawaai

Ik word soms gek van al die geluiden in mijn omgeving en het lijkt steeds erger te worden. Het is in mijn omgeving gewoon niet meer stil. De nieuwe brug die boven de geluidswal uitkomt en waar je continue de auto's overheen hoort gaan, de industrie die steeds meer herrie maakt, het gedreun van schepen op de Oude Maas, het geblaf van honden en baasjes die dit maar laten gebeuren, auto's en motoren die voorbij scheuren met dreunende motoren en muziek, buren met subwoofers, het steeds harder praten van mensen en het steeds harder gillen en schreeuwen van kinderen. Feestjes die tot een uur of tien gewoon een normaal niveau hebben en vervolgens vanaf tien uur beginnen met harde muziek en hiermee doorgaan tot laat in de nacht. Mensen houden steeds minder rekening met elkaar.  

 

Ik kan 's nachts mijn raam niet open hebben omdat er zoveel verkeers- en industriegeluid is en als je dan contact opneemt met de betreffende instanties wordt gewoon gezegd dat het allemaal binnen de geluidsnormen valt. Dat kan ik ook zeggen als de geluidsnormen verhoogd worden. 

 

Ik zag laatst in het programma 'De kennis van nu' dat ze verwachten dat over twintig jaar herrie het grootste milieuprobleem is als er geen maatregelen worden genomen. Dit heeft een grote impact op de volksgezondheid. 

 

De verstedelijking, toenemende verkeersdrukte en technologische vooruitgang produceren steeds meer lawaai. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de helft van de Nederlanders nu al last heeft van herrie en dan te bedenken dat de bevolkingsgroei alleen maar toeneemt en dat ze verwachten dat er in 2050 negen miljard mensen zijn. We zitten nu op zeven miljard. 

 

Het wordt steeds lastiger om geluid te ontvluchten omdat de stiltegebieden verdwijnen en dat de stilte niet wordt gerespecteerd.  

 

Onderzoek van Gezondheidsraad en het RIVM hebben aangewezen dat mensen ziek worden van herrie en daar zelfs aan overlijden, omdat geluidshinder slaapgebrek en stress veroorzaakt en op de lange termijn leiden tot hartklachten, verhoogde bloeddruk en depressies. 

 

De meeste geluidsoverlast komt van: 

  1. Wegverkeer
  2. Burenlawaai
  3. Vliegtuigen
  4. Treinverkeer
  5. Industrie- en verbouwingsgeluid

Ik ben hier wel van geschrokken, dat betekent dat bepaalde plekken in deze wereld op een gegeven moment niet meer leefbaar zijn en gevoelsmatig heb ik dat al waar ik woon. 24 uur per dag is geluid, geluid wat je soms niet meer hoort omdat je er aan gewend raakt. Maar het geluid is er wel en het lichaam hoort dit wel en krijgt daar stress van.