Zelfontwikkeling & Investering

Het valt mij op dat nu ik me aan het oriënteren ben op het gebied van zelfontwikkeling  workshops en cursussen dat er op een website altijd wordt begonnen met waarom die personen begonnen zijn met een bepaalde vorm van zelfontwikkeling en dat ze graag andere mensen willen helpen en vervolgens schrik je aan het eind van het verhaal behoorlijk van de kosten die bij een dagje opstellingen, mindfulness  en andere vormen van ontspanning en stressverlaging. 

 

Sommige workshops zijn zo duur dat ik me weleens afvraag of degene die de workshop geeft wel echt mensen wil helpen of dat ze alleen maar heel veel geld willen verdienen. Ik begrijp heel goed dat die mensen ook geld geïnvesteerd hebben in hun opleiding en dat ze tijd investeren in andere mensen en dat daar wel wat tegenover mag staan, maar sommige trainingen zijn echt wel heel duur. Ik ben workshops tegen gekomen op het gebied van opstellingen waar ze € 300,- per dag voor vragen. Het begint dan wel erg commercieel te worden, het wordt een vraag en aanbod verhaal en heeft in mijn ogen dan nog maar weinig te maken met het echt willen helpen van mensen. Ik vind het dan op 'zakken vullen' gaan lijken.   

 

Op deze manier wordt het onbereikbaar voor mensen die wat minder te besteden hebben, maar wel de behoefte hebben aan een stukje persoonlijke ontwikkeling en ik vind dat geen goede ontwikkeling.