Het weer

Ik blijf me er iedere keer weer over verbazen dat het eerste wat mensen aan me vragen als ik terug kom van vakantie: 'Hoe was het weer?'

 

Voor mij is het weer niet belangrijk, ik zou liever de vraag krijgen: 'Heb je een leuke vakantie gehad en wat heb je allemaal gezien en gedaan?' en deze vraag krijg ik dus bijna nooit. 

 

Ik begrijp dat voor sommige sectoren de vooruitzichten heel belangrijk zijn en dat er ook economische belangen zijn, maar terug komen van vakantie en horen dat iemand het niet naar zijn zin heeft gehad omdat het 'slecht weer' was, vind ik een hele trieste constatering. Hoe kan je je humeur en je vrije tijd laten verpesten door iets waar je totaal geen invloed op hebt? Je hebt hard gewerkt het hele jaar en gespaard voor een vakantie en en dan laat je je beïnvloeden door iets waar je geen invloed op hebt. Wat het weer ook is, er zijn zoveel dingen te doen. Trek je regenjack aan en ga de natuur in, bezoek een museum. Je gaat toch niet je spaarzame vrije tijd chagrijnig zitten te zijn omdat het weer niet is zoals jij zou willen. Mensen hebben het idee dat alles in hun leven maakbaar is, maar dat is een onterechte constatering. Er zijn heel veel zaken in het leven niet maakbaar en weer is daar één van. Het weer is het weer en het komt zoals het komt.   

 

Wie heeft ons geleerd dat als het regent dat het dan slecht weer is?  Dit is aangeleerd gedrag, want er bestaat geen goed of slecht weer. Weer is weer en elk weertype heeft een belangrijke functie. Regen doet niet onder voor de zon. Er wordt vergeten dat we zowel zon en regen nodig hebben om ons eten te laten groeien. Als kind krijg je vanuit je ouders mee dat regen slecht weer is. Kinderen vinden van nature regen geen slecht weer, het biedt juist kansen om heerlijk in de regen te spelen met je kaplaarzen aan en in plassen te stampen en wat zeggen je ouders dan: 'Je gaat met dat slechte weer toch niet buiten spelen?' en wat leer je dan als kind? Regen is slecht weer.

 

Het begrip 'goed weer' is subjectief. Over het algemeen is het voor veel mensen mooi weer als de zon schijnt en het redelijk warm is, maar er zijn ook mensen die daar helemaal niet van houden en juist kunnen genieten van een heerlijke regenbui, een herfststorm en de wisseling van de seizoenen. In mijn omgeving heb ik wel de ervaring dat mensen het heel gek vinden als je zegt dat de herfst je favoriete seizoen is en je niet goed tegen warm weer kan. 

 

Persoonlijk houd ik me niet zo bezig met het weer, ik vind het zonde van mijn tijd en energie om me bezig te houden met een onderwerp waar ik geen invloed op heb. Daarnaast hou ik van de seizoenen met al haar facetten. Ik vind niets heerlijker om met een flinke regenbui naar buiten te gaan en te genieten van het geluid van de regen, de geuren die vrij komen in het bos en ik kan ook genieten van een mooie lentedag waarbij ik op een terras kan zitten met een kopje thee en een stuk appeltaart met slagroom. Ik geniet altijd van het buiten zijn. 

 

Dus mensen ik wil jullie vriendelijk verzoeken om mij gewoon te laten genieten van al het weer wat op ons pad komt en mij niet lastig te vallen met de negativiteit die bij het weer schijnt te horen. Laat het los en neem elke dag zoals die komt en gebruik je energie om gewoon te genieten van elke dag, wat het weer ook brengt.