Individuele familieopstelling

Ik heb afgelopen maandag een individuele sessie gehad op het gebied van familieopstellingen en dat was weer een heel andere ervaring. Je hebt niet de dynamiek van representanten, maar ik had nu de dynamiek van edelstenen. Aangezien ik edelstenen mooi vind en ik daar zeker een gevoel bij heb, vond ik dat ook een mooie manier. 

 

Mijn vraag was: 'Waarom voel ik me zo verantwoordelijk voor het welzijn van mijn ouders?' 

 

De opstelling begon dan ook met het opstellen van mezelf en daarna mijn vader en moeder. Vervolgens kwam daar nog mijn broertje bij, de weerstand, het positieve en het negatieve zorgen, het schuldgevoel en de patronen die bij mijn moeder hoorde. 

 

Voor mij is wel duidelijk geworden dat er wederom onbewust veel patronen zijn doorgegeven vanuit de vrouwenlijn, gedachten, ervaringen en gevoelens die niet bij mij horen, maar mij wel belemmeren in mijn leven. Uit de opstelling bleek ook wel dat deze patronen uit de vrouwenlijn zeker niet allemaal bij mijn moeder hoorde, zij heeft dit onbewust ook weer overgenomen en hebben ook weer invloed op haar leven. Al deze patronen werken door op een ieder in het familiesysteem. 

 

Ik vind het moeilijk de verantwoordelijkheden die ik op me heb genomen als kind, maar die niet bij mij horen, los te laten en terug te geven en daar kwam dan ook de weerstand om de hoek. Wie ben ik zonder deze verantwoordelijkheid, als ik deze terug geef dan ontstaat er ruimte in mij en dat is best beangstigend. Mijn leven heeft in het teken gestaan van verantwoordelijkheid voor mijn ouders en voor vele andere mensen in mijn omgeving, mij aanpassen aan wat ik dacht dat al deze mensen nodig hadden. Een en ander heeft te maken met mijn hooggevoeligheid. 

 

Gezien het feit dat ik op geestelijk en energetisch niveau graag wil zorgen voor mensen nog verder gekeken naar het achterliggende doel van mijn plannen om een B&B te gaan runnen in Schotland. Zoek ik niet een andere manier om te zorgen? Uit  de opstelling bleek dat dit helemaal buiten de dynamiek staat van ons gezin en het (negatieve) zorgen daarvoor. 

 

Ik heb vanuit de opstelling het stukje schuldgevoel terug kunnen geven en dat geeft me ruimte. Het voelt minder zwaar.  

 

Aan het eind van de opstelling 'ik' erin gezet, want ik vind het lastig om daar contact mee te maken. Ik heb de steen aarzelend op een kleine afstand naast mezelf gelegd. Ik durf nog niet te vertrouwen op 'ik' en alles wat ik ben. Het is raar om ineens vanuit 'ik' te denken. Ik heb me altijd aangepast aan alles en iedereen in mijn omgeving en nu ga ik voor mezelf keuzes maken en voelen wat goed voor mij is.

 

"Jarenlang heeft Eckhart Tolle geworsteld met angsten. Hij ervoer de wereld als

koud en vijandig. Tolle zat gevangen in de gedachte dat hij niet langer met zichzelf kon leven. Toen schoot er een gedachte door hem heen:

 

'Als ik niet met mezelf kan leven, dan moeten er twee "ikken" zijn: de "ik" en de "zelf" waar "ik" niet mee kan leven.' Misschien was slechts een van beide ikken echt."

 

Het mooie van een opstelling is dat de energie die daarin vrijkomt doorwerkt omdat je echt wat wil veranderen en dat het doorbreken van patronen ervoor kan zorgen dat dit onbewust doorwerkt op de andere leden binnen het familiesysteem.