Spiegelen met honden

Vandaag ben ik proefklant geweest bij een sessie spiegelen met honden. Een vriendin van mij is bezig met deze opleiding en had mij gevraagd als eerste proefklant. Het was een lange reis naar Overijssel, maar het was het waard. 

 

Als proefklant vond ik het misschien nog wel leuker dan als gewone klant, want ik heb heel het proces mee mogen maken van de opbouw, input van de trainer, mijn vriendin die af en toe even na moest denken hoe het aan te pakken. Ik vond het heel bijzonder. 

 

Ik heb geoefend met de honden van mijn vriendin, dus dat was vertrouwd. Het was een fijne en relaxte dag op een hele mooie locatie met een gezellige en lekkere lunch. 

 

Ik ben dan ook met een heel goed gevoel daar weg gegaan. De oefeningen die we hebben gedaan hebben mij laten zien dat ik op de goede weg zit en dat ik heel goed weet wat mijn thema is: verantwoordelijkheidsgevoel, zorgzaamheid, grenzen aangeven, afwijzing, schuldgevoel, pleasen. 

 

In de tweede oefening ging ik na wat pleasegedrag mezelf hierin herstellen door in mijn eigen energie te gaan staan en gewoon te gaan lopen (met of zonder hond) en toen kwam de hond wel naast me lopen. Het was goed om te zien dat ik weer een stuk verder in mijn proces ben en me bewust ben van mijn gedrag en waar nodig ook corrigeer om niet in het oude patroon terug te vallen. .