De koe op het groene eiland

"Ergens ver weg, ik ben vergeten waar, ligt een wonderlijk groen eiland. Op dat eiland woont een koe die zich elke dag te goed doet aan het malse gras. Elke dag eet ze heer buik vol en elke avond treft haar gezapig en vet aan. 

Maar elke avond maakt ze zich zorgen: zal er morgen wel genoeg te eten zijn? Wat moet ik op dit eiland als er geen gras meer is? 

De volgende dag staat het gras weer manshoog en kan de koe weer volop eten. Weer eet ze haar buik vol en weer treft de avond haar gezapig en vet aan. Maar je raadt het al, 's nachts neemt de angst het weer over: zal het gras morgen weer gegroeid zijn? 

 

Angst wordt paniek en van pure ellende wordt die vette koe elke nacht een mager scharminkel vol zorgen. Zo gaat het maar door, dag in dag uit. Elke dag een volle buik, elke nacht kommer en kwel. Arme koe. Nooit denkt ze eraan hoe het eiland elke dag voor haar heeft gezorgd. Nooit beseft ze hoe de voorzienigheid immer gefaald heeft voor haar te zorgen. Bij elke zonsondergang denkt ze dat haar groene eiland vergaat.

Wist ze maar hoe gezegend ze was!"

 

Bron: Wim van der Zwan