Rijkdom

Wat is rijkdom? Is dat iets wat uit te drukken is in geld, in je welzijn, je gezondheid?

 

Vandaag liep ik door een villawijk op Saint Jean Cap Ferrat aan de Franse kust en terwijl ik door deze villawijk liep, vroeg ik mij af. Zou ik hier willen wonen, zou ik zoveel rijkdom in vorm van materiële bezittingen willen hebben? Zouden de mensen die hier mogen verblijven blij zijn met wat ze hebben, waarderen ze het of vinden ze het heel normaal en heeft er gewenning plaats gevonden om in een mooie villa met een schitterend aangelegde tuin te wonen waarbij een groot hek om het terrein nodig is om al deze luxe te beschermen tegen buitenstaanders?

 

Wat versta ik onder rijkdom? Rijkdom is me veilig voelen bij mezelf, gezond en energiek zijn, durven te leven en mijn dromen na te jagen, uit te voeren en erop vertrouwen dat ik dat kan. En ja, af en toe een heerlijke vakantie aan de Côte d’Azur is best fijn, ik kan daar echt enorm van genieten en het voelt als een groot cadeau, maar ik heb het in essentie niet nodig om me rijk te voelen.  

 

Wat brengt mij een groot en luxe huis, een grote dure auto (misschien wel twee of drie), de nieuwste IPhone, een tweede huis, een leuk bootje, een kast vol met dure kleding, een inloopkast met heel veel schoenen in elke soort en kleur, de nieuwste televisie?

 

Ik zou bang kunnen worden voor de dag dat ze niet meer mijn eigendom zijn, maar dat ik eigendom ben geworden van mijn eigendommen. Het allemaal in stand willen houden, koste wat kost omdat je  alles wat je hebt vergaard wilt behouden, gewend aan al die luxe en denken dat je niet zonder kan.   

 

Ik heb de villa en de tuinen van Beatrice Ephrussi de Rothschild op Cap-Ferrat bezocht, een schitterende roze villa met een waanzinnig uitzicht over het water en de bergen. Een villa waarin de duurste materialen zijn gebruikt zoals marmer, zijde, muren vol kunst, wandkleden, porselein en wat nog niet meer. Een tuin van vier hectare met planten uit alle werelddelen. Had zij dit allemaal nodig? Kocht ze dit allemaal omdat het gewoon kon, omdat het geld beschikbaar was, om aandacht te krijgen, aandacht af te leiden, om te laten zien wat zij allemaal had? Vond ze het fijn om in haar villa rond te lopen met het besef dat al dat moois van haar was?

 

Beatrice is in 1934 overleden en als ik de verhalen mag geloven die verteld werden tijdens de audiotour heeft zij niet altijd een super fijn leven gehad. Getrouwd met een man die niet haar keuze was, gescheiden, kon geen kinderen krijgen, langdurig ziek geweest door toedoen van haar man. Is zij een gelukkige vrouw geweest of zocht zij haar geluk in materiële zaken omdat zij niet bij haar gevoel durfde te komen? Wie zal het zeggen, ik kan het haar helaas niet meer vragen. Ik had graag onder het genot van kopje thee en een overheerlijke macaron met haar hierover willen filosoferen.

 

Ik besef dat rijkdom subjectief is, het is voor iedereen anders, maar met deze constatering in mijn hoofd moet ik ineens denken aan het nummer ‘Het einde van de lijn’ waarin Marco Borsato zingt: ‘… alles blijft achter, heel je bezit, leeg zijn je handen aan het eind van de rit, niemand is machtig  en iedereen klein aan het einde van de lijn’.

 

Hoeveel geld en spullen je ook hebt, ziek worden en de dood kan je niet afkopen. Als je gezond en energiek bent, dan ben je in mijn ogen heel rijk. Jammer dat veel mensen dit zich pas realiseren als de ziekte of de dood zich aan hen opdringt.