Rituelen

Het ritueel van het afscheid nemen is voor iedereen anders en een ieder heeft een eigen vorm waar hij of zij zich prettig bij voelt.

 

Ik ben niet gelovig opgevoed maar kan de rituelen die bij een kerkelijke uitvaart horen erg waarderen. Ze bieden mij meer troost dan een 'Rotterdamse' crematie die ik, gebaseerd op eigen ervaringen, vaak wat koud, onpersoonlijk en als snel, heel erg snel ervaar.   

Gisteren bij de begrafenis van de vader van mijn vriendin, in de kerk van Zuid-Beijerland. Een warme dienst respectvol en liefdevol begeleidt door de predikant. Een herdenkingsdienst op zijn lijf geschreven; een mooi eerbetoon met muziek, gebed, gedichten, het aansteken van kaarsen, de stilte,  het luiden van de kerkklokken, de stoet achter de rouwauto, het opzeggen van het 'Onze Vader' op de begraafplaats. Rituelen die me van het afscheid bewust maken, die mij tijd geven om het afscheid te voelen.   

 

Na deze troostende en rustgevende dienst is er tijd voor een warm gesprek met zijn familie, een knuffel, een handdruk, een herinnering en een kop koffie met cake om drie uur, zijn dagelijkse ritueel.