Boom in de tuin

Mijn mooie boom in de tuin, jaren geleden als twee kleine boompjes gekocht bij een tuincentrum. Op jullie kaartje stond dat jullie maximaal drie meter hoog zouden worden. Twee kleine struikjes met als doel een natuurlijke afscheiding met de tuin van de buren. Nu 17 jaar later zijn jullie uitgegroeid tot grote bomen met elkaar verweven tot één boom. De drie meter, daar hebben jullie je niet aan gehouden. Jullie zijn boven het huis uitgegroeid en zeker wel 10 meter hoog, misschien nog wel hoger. 

 

Hoe jullie dit voor elkaar hebben gekregen, ik heb werkelijk geen idee. Misschien gedijen jullie goed op de vervuilde slibgrond, de uitstoot van de Shell, de uitlaatgassen van de snelweg. We hebben je regelmatig moeten snoeien, want jullie namen met jullie takken de tuin van de buren over. 

 

Van twee bomen naar één boom, met elkaar verweven boven en onder de grond. Voor de vogels een veilige plek, ongezien tussen jullie bladeren en voor mij als bescherming tegen de zon en de inkijk van de overburen. Elke herfst verkleurend naar geel, het loslaten van je blaadjes en elk voorjaar weer terug komen met zoveel energie. 

 

Ik zie je nu langzaam verkleuren, het vallen van alle blaadjes ga ik niet meer mee maken, want ik ga weg. Verhuizen naar een andere plek. Ik ga geen invloed meer hebben op wat er met jou gaat gebeuren. Misschien komt er op jou ook zo een lelijke felgekleurde stip te staan, zoals in het Speulderbos. Overbodig geworden of misschien wel in de weg staand, de zon wegnemend, hoogst waarschijnlijk zal je sneuvelen. Misschien nog een stukje herfst en de winter, nog even een veilige plek biedend aan de vele vogeltjes. 

 

Bedankt voor je bescherming, je energie en het kleine maar mooie stukje natuur in mijn tuin.