Wie bang is, krijgt ook klappen

Zaterdag was ik in het theater bij de voorstelling van Marc de Hond 'Wie bang is, krijgt ook klappen'. 

 

De angst voor afwijzing, aanslagen, falen, leven, dood, veranderingen, werk kwijtraken, geld kwijtraken, terrorisme etc. Er zijn zoveel angsten, te veel om op te noemen. 


Marc de Hond heeft in een jaar tijd te maken gehad met overlijden van familie, zijn bedrijf verkocht en al zijn geld kwijtgeraakt en zijn vermogen om te lopen verloren. Op dat podium zit een optimistisch mens die van al zijn angsten verlost is. Alles waar hij bang voor was is hem overkomen, maar er zijn weer zoveel andere zaken voor terug gekomen, dingen die hij niet had gedaan als dit hem niet was overkomen. Als er ergens een deur dicht gaat, gaat er een raam open. 

 

Alles wat we hebben is tijdelijk: de vreugde, het lijden, alles. 

 

Het was een leuke voorstelling met veel herkenning, ook ik heb ervaren wat er kan gebeuren als in je leven een deur dicht gaat. In mijn geval is er niet één raam open gegaan, maar meerdere ramen. Ik ben zoveel angsten kwijtgeraakt, ik heb ze niet meer nodig en ze leveren me niets op. 

 

De titel van zijn theaterprogramma zegt eigenlijk alles, je kan bang zijn of juist niet, de klappen komen toch wel. Niet alles is te ontwijken of voorkomen. 

 

 Angst voorkomt niet dat je sterft 

Angst voorkomt dat je leeft