Hoog Sensitief Persoon

De afgelopen maand een training 'Hoogsensitiviteit vanuit Kracht' gevolgd bij Leonie te Riet en wat heeft mij dit veel inzichten opgeleverd. Ik merkte al een shift in mijn ideeën over HSP en paar dagen geleden heb ik hier een soort van conclusie over geschreven.  

 

"Mijn ideeën over HSP, ze beginnen te veranderen. Ben ik eigenlijk wel zo hoog sensitief, heb ik mezelf niet dat etiketje opgeplakt omdat het  wel veilig was om daar op terug te kunnen vallen? Een excuus te moeten hebben om ergens niet aan deel te nemen. Ik als beroepspleaser, altijd iedereen tevreden willen houden, vaak omringt met mensen die mij heel veel energie kosten. Altijd maar aanpassen, niet lief zijn voor mezelf, een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen en er heel graag bij willen horen. Niet het gevoel hebben dat ik het alleen kan, dat ik voor mezelf kan zorgen. Heel erg in zwart/wit denken, star in mijn ideeën over het leven en het mens zijn.

 

Niet durven zeggen dat ik gewoon iets niet wilde doen, dat het niet goed voelde en vooral niet beseffen waar ik allemaal wel en niet van hou. Dus HSP als mooi excuus om nee te zeggen tegen andere mensen. Dan hoef ik het niet vanuit mezelf, dan kan ik de HSP de schuld geven. Want stel je voor dat ze mij niet meer leuk zouden vinden als ik gewoon nee zou zeggen zonder excuus? De energie die mensen mij afnamen, dat liet ik zelf gebeuren. Ik was niet in mijn essentie en ik gaf ze de power om mij energieloos achter te laten.

 

Mijn lijst met waar ik wel en niet van hou hebben mij veel inzichten opgeleverd. Ik hou gewoon niet van concerten waar het druk is en veel mensen zijn. Ben ik dan sensitief? Nee, ik vind het gewoon niet leuk. Not my cup of tea. Heb ik de HSP nodig om nee te zeggen? Nee, natuurlijk niet. Vanuit mijn eigen essentie bepaal ik waar ja of nee tegen zeg, dat is goed en dat recht heb ik.

 

Ben ik hoog sensitief, ik denk dat dit wel meevalt. Misschien op bepaalde vlakken wat gevoeliger zoals bij het gebruik van medicijnen, het aanvoelen van stemmingen van de mensen om me heen. Is dat erg? Nee, zolang ik in mijn essentie ben kan ik dit vanuit kracht benaderen en heb ik altijd een keuze hoe hiermee om te gaan."