Dwars door de angst heen

Vanochtend was ik aan het kijken en luisteren naar een vlog van Leonie te Riet in de Freebirds Mastermind waar ik lid van ben. Na een week dankbaarheidstraining was vandaag het slot en werd de vraag gesteld 'Waar kies je voor, angst of vrijheid?'

 

Dit resoneerde bij mij. Ik zit er middenin. Emigreren naar Schotland en dat is waar ik vandaan kom (zekerheid, controle, perfectionistisch, faalangst, verantwoordelijkheidsgevoel, schuldgevoel) ga ik nu dwars door alle angst heen. Hiermee laat ik alles los waar ik altijd angstvallig aan vast wilde houden, het in mijn comfortzone willen blijven. 

 

Ben ik bang? Ja zeker, ik vind het doodeng, de spreekwoordelijke 'zeven kleuren ...', de twijfel en heel hard willen wegrennen, mijn ego draait overuren en doet er alles aan om mij niet naar Schotland te laten vertrekken. Die schreeuwt heel hard; 'Niet doen, dat kan je toch niet, dat gaat nooit goed komen, je krijgt heimwee, alles gaat mis. Blijf hier in Hoogvliet, zoek weer een baan als secretaresse op een kantoor, wie ben jij wel niet om dit te gaan doen. Doe normaal, schoenmaker blijf bij je leest. Dit soort dingen doen andere mensen, dat doe jij niet.'

 

Ik hoor het en ik voel het, maar ik ga er niet in mee. Ik vertrouw op het proces en ik kijk de angst goed in de ogen en loop er niet voor weg. Ik ben al veel te lang bang geweest voor alles en iedereen. Deze keer kies ik voor vrijheid en dat betekent dwars door de angst Is dat makkelijk? Nee, absoluut niet. Maar ik weet nu al dat het me zoveel gaat opleveren. En voor nu, ben ik gewoon bang, vind ik het doodeng, heb ik pijn in maag, een brok in mijn keel. En tussen al deze angst door ga ik genieten van dit proces, van dit avontuur.