Hoe authentiek ben ik?

Hoe authentiek ben ik? Blijf ik bij mezelf of ga ik mee in wat andere mensen van mij verwachten? Bang voor afwijzing, bang om alleen te staan in mijn visie, in mijn zijn. 

 

Summerschool bij Leonie te Riet, je bent altijd in ontwikkeling en ook op het gebied van authenticiteit. Authentiek zijn op elk gebied in mijn leven, 100% mezelf zijn waar ik ook ben, wat ik ook doe. Dat is wel een dingetje. Ik heb altijd gedacht dat het een kracht was dat ik me in elke situatie kon aanpassen, maar eigenlijk was ik heel vaak gewoon bang er niet bij te horen, bang voor de afwijzing. Heel vaak niet durven zeggen wat ik nou van vond. Ik zat namelijk vaak in een omgeving waar mijn mening, waar mijn ideeën toch echt wel heel anders waren en ik durfde het niet te zeggen. Wat zouden ze wel niet van mij vinden. 

 

Ik ben gaan kijken op welke gebieden ik authentiek ben en op welke gebieden ik me toch nog te veel aanpas om niet buitengesloten te worden, om te pleasen. Hoeveel maskers zet ik op en wanneer ben ik echt mezelf?

 

Ooit tijdens een kennismakings 3-daagse van mijn oude werkgever zeiden de begeleiders aan het eind van deze dagen tegen mij 'Sterkte met je authenticiteit.'. Op dat moment begreep ik het niet helemaal. Wat ik wel wist dat ik daar totaal niet op mijn plek was, later begreep ik dat zij vonden dat ik dicht bij mezelf was gebleven met als gevolg dat ik totaal niet lekker in de groep lag. 

 

Ja, er zijn zeker gebieden waar ik een authenticiteit ervaar zoals mijn kleding. Ik hou me niet bezig met wat er in de mode is en wat wenselijk is. Ik draag kleding waar ik me lekker in voel, kleurrijk en comfortabel. Op het gebied van ouderschap ervaar ik al een hele lang tijd 100% authenticiteit. Vanaf mijn 15/16 jaar altijd gezegd dat ik niet aan kinderen zou beginnen. Ondanks alle vervelende opmerkingen en vragen ben ik altijd achter mijn besluit blijven staan.

 

In de contacten met mensen op werkgebied, binnen familie en vrienden vind ik het lastiger om authentiek te zijn. Altijd het gevoel dat ik tekortschiet, gevoelig voor het oordeel van een ander. Bang om er niet bij te horen, alleen achter te blijven. Ik heb in mijn leven vaak dingen gedaan die ik eigenlijk niet wilde doen. De druk van de groep en niet gewoon durven zeggen wat ik nu echt wilde in mijn leven. Nu in het heden vind ik dat nog steeds lastig, maar ik ben aan het leren. Ik leer nee te zeggen tegen gasten, ik ben mild naar mezelf in het uitvinden wat echt bij mijn past. Ik leef een leven op een plek waar ik dichter bij mezelf kan komen en al aan het komen ben. Daarnaast is daar ook het gevoel van eenzaamheid, het alleen zijn wat soms als een grote wolk binnen komt drijven en heel beangstigend is. 

 

Authenticiteit staat voor mij gelijk aan vrijheid. En ik ben in ontwikkeling, in bewustzijn dat dit mijn doel is. Authentiek zijn op elk vlak in mijn leven.