Vegetariër

In het jaar 1990, ik was vijftien en ik zat naar een programma te kijken van de dierenbescherming waarin de schandalige praktijken van het vervoer van dieren voor de slacht en hoe ze werden behandeld bij aankomst bij het slachthuis getoond werden. Huilend heb ik voor de tv gezeten en kon niet geloven dat er mensen waren die zo met dieren om gingen. Op dat moment koos ik ervoor geen vlees of vis meer te eten. Met deze beelden op mijn netvlies wist ik dat ik nooit meer zonder schuldgevoel zou kunnen genieten van een stuk vlees of vis. 

 

En oei, wat kwam daar een hoop weerstand op mijn pad. Het was onzin, het was ongezond voor me want ik had vlees nodig, ik zorgde voor extra werk, ik zou er wel van terug komen, moest mezelf continue verdedigen voor mijn keuze en werd belachelijk gemaakt en absoluut niet serieus genomen. Ik ben aan mijn beslissing blijven vasthouden, het werd een principekwestie voor mij en dat is het nog steeds. Wel heb ik toen geleerd low profile te blijven, ik had geen zin om me iedere keer te moeten verdedigen en het was makkelijker om op de achtergrond te blijven. Ik deed het tenslotte voor mezelf en voor de diertjes, maar er is altijd wel een stemmetje in mij geweest die een stukje bewustwording op gang wilde brengen. Het werd toen niet gewaardeerd en het werd altijd afgedaan als onzin en ik liet het erbij, maar dat stemmetje in mij is nooit helemaal verdwenen.

 

Nu ik eigen baas ben en ik een vegetarische B&B run voel ik meer en meer dat ik dat stukje bewustwording daar wil laten zijn. Niet meer willen aanpassen en mijn mening, mijn waarheid hierover onder stoelen of banken steken. Het heeft iets aangewakkerd in mij, een weten dat mijn mening er ook toe doet en dat die er mag zijn en dat ik op mag komen voor alle dieren die zo slecht behandeld worden.

 

Tot voor kort kocht ik nog af en toe vlees of vis (biologisch) als familie of vrienden kwamen eten. Het afgelopen jaar ben ik gaan beseffen dat dit helemaal niet bij me past en hoe hypocriet dit eigenlijk is. Ik had er ook nooit een goed gevoel bij als ik dat deed, ik voelde me altijd erg schuldig. Ik heb dan ook besloten dit niet meer te doen. Als mensen bij mij eten krijgen ze vegetarisch.

 

Ik ben vegetariër en dat is helemaal oké. Ik draag bij aan een stukje dierenwelzijn, ik draag bij aan een beter milieu en het is nog veel beter voor mijn lijf ook. Toen ik vegetariër werd was er nog niet zoveel bekend hierover of er werd gewoon niet zoveel over gedeeld. Toen waren er de groenteburger en de Javaanse burger. Tegenwoordig liggen de schappen vol met alternatieven en is er veel meer bekend over het schadelijke effect op het milieu gezien de hoeveelheid vlees die gegeten wordt door de mens. De veeteelt produceert de meeste CO2 uitstoot, verbruikt ontzettend veel water en zorgt voor het verdwijnen van bos omdat er soja verbouwd moet worden voor het voer van het vee. 

 

Vlees en andere dierlijke producten zijn niet zo goed voor je lijf als beweerd wordt door voedingsindustrie. In deze wereld draait het uiteindelijk ook alleen maar op geld en macht. Diverse onderzoeken hebben laten zien dat stoppen met het eten van vlees en andere dierlijke producten de kans op suikerziekte, beroertes, hartkwalen, overgewicht en kanker kan voorkomen. 

 

En dan hebben we het nog niets over het dierenleed gehad. Zo goedkoop mogelijk vlees produceren en naar het welzijn van het dier wordt niet gekeken. Een dier is ook een iemand met gevoel die recht heeft op een goed leven, een leven zonder stress, een leven waarin ze kunnen bewegen en recht op een waardig einde. Vanaf het moment dat dieren in de veeteelt industrie worden geboren, worden ze misbruikt, in kleine hokken gestopt, krijgen ze geen vrijheid van bewegen, worden in vrachtwagens gestopt om naar het slachthuis gereden te worden. Ze worden onderweg geschopt en geslagen en nog veel ergere dingen. Ik wil er niet eens aan denken wat deze dieren wordt aangedaan. Wat een stukje negatieve energie zit er uiteindelijk in het stukje vlees wat op je bord ligt, dat kan nooit goed voor je zijn.

 

Gelukkig is er steeds meer bewustwording en ontmoet ik steeds meer mensen die bezig zijn met een andere leefwijze en daar kan ik met mijn vegetarisch zijn en mijn vegetarische B&B een bijdrage aan leveren. 

 

Met enige regelmaat hoor ik de opmerking: 'Ik vind het wel heel zielig en ik weet wat er gebeurd en dat het slecht is voor het milieu, maar ja wat kan ik er in mijn eentje aan doen.' Verbetering begint bij jezelf en stop dus met vlees eten. Je redt er dieren mee, beter voor het milieu en beter voor jezelf. Je hebt altijd de keuze elke dag weer om deze stap te nemen.