Te veel 'gezelligheid' in de sauna

Ik had een saunabon cadeau gekregen voor een bezoek aan één van de grotere saunacomplexen in Nederland. Ik had gekozen voor het Elysium in Bleiswijk. Op zich een mooie sauna met een grote diversiteit aan sauna's en ontspanningsbaden. Het ligt ook lekker rustig en heeft een mooie tuin.  

 

Het nadeel is dat er zoveel mensen worden toegelaten, de ontspanningsruimten bomvol, het personeel in het restaurant overziet het niet meer en overal wordt gepraat. In sommige sauna's lijkt het wel of je een kroeg binnen komt lopen. Heel groot staat er bij de ingang dat het een stiltesauna betreft, maar dat heeft niemand gelezen of ze hebben er gewoon schijt aan. Ze waren te druk met praten. Echt zo ontzettend vervelend. 

 

Er werden een paar leuke rituelen aangeboden en ik had bedacht dat ik er wel aan één wilde deelnemen. Ik had het Ceylon ritueel gekozen. Een ritueel met scrubzout, stoom, inspirerende muziek, wierook, een haarmasker en klankschalen. Die rituelen zijn niet zo duur als een massage, maar heel goedkoop zijn ze ook niet en je zou dan ook zeggen als je voor zo een ritueel kiest dat je daar ook echt van wil genieten. We waren met vijf personen en van de vijf waren er twee groepjes vriendinnen. Ik heb in 45 minuten van alles mogen horen over inrichtingen van huizen, osteopaten en nog veel meer zaken. Ze waren alleen stil als ze zelfs een massage ondergingen. Heel egoïstisch. Mijn ogen dicht, focus op de mooie  muziek met een heerlijke trillingsfrequentie die als je er goed naar luistert een heel fijn effect heeft op je lichaam. Ik heb mijn best gedaan, maar het viel niet mee met vier kakelende kippen om me heen in een kleine ruimte. Al met al een teleurstellend ritueel die ik niet ten volle heb kunnen ervaren. 

 

Ik heb besloten niet langer meer naar deze grote saunacomplexen te gaan, te veel herrie, stilte wordt niet gerespecteerd en ze laten veel te veel mensen toe waardoor het chaotisch en alles behalve ontspannend is.