B&B versus Dierenopvangcentrum

Vandaag was ik aan het strijken in mijn utility room en ineens moest ik denken aan de tijd dat ik als vrijwilliger in het dierenopvangcentrum in Spijkenisse werkzaam was. Deze periode is een soort van opstap geweest, een leerschool voor het runnen van mijn B&B. In de basis is er namelijk niet zoveel verschil tussen de werkzaamheden in een dierenopvangcentrum en een B&B waar mensen verblijven.

 

De basis is namelijk schoonmaken, wassen, verzorgen van de voeding. In mijn utility room werk ik de was weg, ben ik handdoeken aan het opvouwen, in de keuken zorg ik dat er een lekker ontbijt beschikbaar is voor onze gasten en in de kamers zorg ik ervoor dat de gasten weer een schoon bed hebben, dat de vloer weer schoon en fris is, de badkamers weer klaar voor gebruik voor de volgende gast. 

 

In de basis start mijn dag niet veel anders behalve dan dat mijn gasten als het goed is zichzelf uitlaten op de daarvoor bedoelde plek in hun kamer, ik hoef niet met ze naar buiten. Ik verzorg het ontbijt, ruim de ontbijtrestanten op en begin dan met het schoonmaken van de kamers, in een dierenopvangcentrum worden ze kennels genoemd. De bedjes worden verschoond, in hondentaal een lekkere mand. Een goedgevulde hospitality tray waar koffie en thee gezet kan worden. Voor honden betreft dit een bak met vers drinkwater. 

 

Zelfs in het contact met mensen of honden zijn daar de overeenkomsten. De een is vrolijk en gezellig en kwispelt tot hij of zij bijna omvalt en de ander is gereserveerd en geeft stilzwijgend aan laat met met rust, ik wil naar mijn kamer en ik heb geen zin in een contact. En dan zijn daar degene die je totaal negeren, naar je grommen en grauwen. Je leert ermee omgaan, probeert het gedrag te lezen, je stelt je bescheiden op, draait soms wat weg omdat het te confronterend is en soms is daar die klik en ontstaan de leukste gesprekken, is er ruimte voor een knuffel en sta je er helemaal voor open. 

 

Ik had nooit kunnen bedenken dat het geweldige werk wat ik heb mogen doen in het dierenopvangcentrum voor mij een belangrijk leertraject zou zijn voor het werk in mijn B&B.