In de verdediging ...

In de verdediging, iets wat ik heel vaak doe. Me verdedigen voor wie ik ben, wat ik doe en waarom ik dingen doe. En dat verdedigen heb ik heel vaak niet hardop gedaan, maar altijd in mijn hoofd. Hele gesprekken de hele dag door met mezelf. 

 

Ik was me hier tot voor kort en dan bedoel ik echt dat ik het me de laatste week pas besef wat daar nu gebeurd in mijn hoofd. Ik ben me continue ten opzichte van mezelf aan het verdedigen. Voor de dingen die ik heb gezegd, voor de 'nee', voor de  grenzen en regels die ik opstel in mijn business, voor het feit dat ik hier op aarde ben, dat ik niet iedereen blij kan maken. 

 

Zoveel dingen nooit hardop gezegd en nu begrijp ik ook waarom ik vaak nog zo boos ben en zelf dat uit ik dan niet. Boos op mezelf dat ik zoveel dingen heb laten gebeuren die ik eigenlijk helemaal niet wilde, maar ja ik durfde er niets van te zeggen. Niet voor mijn mening uit te komen, wat zouden ze wel niet van me denken. Wat ik eigenlijk ben, boos op mij. Ik ben niet boos op al die andere mensen, niet op hoe ze doen en wat ze zeggen, maar boos op mezelf omdat ik het gevoel heb dat ik het nooit goed genoeg doe, dat ik me voor mij moet verontschuldigen, me moet verdedigen waar ik voor sta, hoe ik denk en hoe ik het leven ervaar. 

 

Het geeft mij lucht en ruimte om te weten waar die voor mij soms onverklaarbare boosheid vandaan komt en hoe die drukte in mijn hoofd ontstaat. Zoveel onzinnige gesprekken die nergens toe leiden, ronddraaiend in hetzelfde cirkeltje en geen stap verder komen. Zoveel verschillende verhalen, maar allemaal dezelfde onderliggende gedachte, me bij voorbaat al verontschuldigen. Een mooi inzicht en hier kan ik verder mee, in bewustzijn naar die gesprekken kijken en beseffen dat dit iets is wat mij niet meer dient. In het verleden zal het mij vast geholpen, maar nu niet meer. Ik mag het loslaten, vertrouwen op mezelf. Ik hoef me nergens schuldig over te voelen, ik hoef me nergens voor te verdedigen. 

 

Ik heb niet de illusie dat met dit inzicht de gesprekken gelijk zullen stoppen, maar het is een proces waar ik aan kan werken vanuit het bewustzijn. Die boosheid mag ik loslaten en als de tijd daar is zeg ik wel wat ik denk, wat ik voel en wat ik wil. Daar geef ik mezelf toestemming voor.