30 jaar vegetariër

Dit jaar vier ik het voor mij heuglijke feit dat ik 30 jaar geleden de keuze heb gemaakt om vegetariër te worden. 

 

15 jaar was ik en ik zag een documentaire over de misstanden die plaatsvinden rondom het vervoer van dieren die naar de slachterij moeten. Ze werden geslagen, geschopt, gepord met elektrische schrokken, dieren met gebroken poten die eigenlijk niet meer konden lopen werden over de vloer gesleept. De paniek bij die dieren. En dan zag je nog niet eens de beelden in het slachthuis, dit was voor ze het slachthuis in gingen. De misstanden zijn nog steeds aan de gang, 30 jaar later is er nog niet veel veranderd. Deze dieren worden nog steeds behandeld als producten zonder enig gevoel.

 

Op dat moment stond het voor mij vast, nu ik dit wist kon ik niet meer zonder schuldgevoel een hap vlees tot me nemen en ik heb dan ook terplekke besloten dat ik geen vlees en vis meer zou eten. En tot op de dag van vandaag heb ik dat ook niet meer gedaan. In mijn omgeving ondervond ik veel weerstand, ze vonden het allemaal maar onzin en dachten dat ik het een paar weken vol zou houden en dan weer gewoon vlees zou gaan eten. Maar als ik iets in mijn hoofd heb en ik sta daar volledig achter dan ben ik er niet snel vanaf te brengen. Het was niet altijd makkelijk, het voelde vaak als een gevecht met de gevestigde orde, met dat wat zo hoorde, dat een mens vlees en vis hoort te eten. Er waren toen ook nog niet heel veel alternatieven. En ja, ik heb foutjes gemaakt omdat ik sommige dingen gewoon niet wist zoals het feit dat gelatine in heel veel snoep zit en gelatine van dierenbotten is gemaakt, het is een leerproces.  

 

Als ik uit eten ging kreeg ik patat met een kaassoufflé of patat met een omelet. Nu was ik niet zo moeilijk en was ik gewoon blij met dat wat er was. Een beetje salade met een aardappeltje was ook genoeg voor mij. Zoals gezegd, ik wist waar ik het voor deed. Tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden en zijn er meer en meer restaurants die zelfs meerdere gerechten aanbieden en er zijn zelfs All you can eat restaurants die geheel vegetarisch/veganistisch zijn. Er is ook meer bewustwording gekomen. 

 

Toen ik vegetariër werd deed ik dit niet vanuit gezondheidsoverwegingen, maar meer en meer wordt duidelijk dat vegetariër zijn ook gezonder is en je minder kans hebt op kanker, diabetes en allerlei andere ziektes. Je meer energie hebt, omdat het verteren van vlees voor ons als niet carnivoren veel vraagt van onze spijsvertering.

 

En nu kan ik vanuit mijn eigen bedrijf een stukje bewustwording uitdragen. Eigenaar van een vegetarische B&B, een volledig vegetarisch ontbijt en als mensen willen blijven voor de avondmaaltijd wordt er ook een totaal vegetarisch diner geserveerd. Ik ontmoet hierdoor ook meer gelijkgestemden, gasten die speciaal mijn B&B bezoeken omdat het vegetarisch is en andere gasten zien dat een avondmaaltijd zonder vlees ook lekker en voedzaam kan zijn.

 

Er is er nog een reden waarom ik geen vlees of vis meer eten kan en wil, alles is energie en in dat stukje vlees of vis zit de energie van een gewelddadig einde. Elk dier wordt uiteindelijk vermoord, de een wat humaner dan de ander, maar uiteindelijk weten dieren het, ze zien hun soortgenoten, ze ruiken en voelen de angst. Dat stukje energie wil ik niet in mijn lijf stoppen. 

 

Dit jaar alweer 30 jaar vegetariër en tot op de dag van vandaag sta ik er nog steeds voor de volle 100% achter. Ondertussen bekeken vanuit meerdere invalshoeken, maar de basis voor mij is dat ik gewoon heel veel van dieren hou, dat ik hun leven respecteer en ik het voor mezelf niet goed kan praten dat dieren voor mijn voedsel moeten sterven. Dus wat mij betreft komen er nog heel wat vegetarische jaren bij.