Wintermaanden

Dit jaar heb ik mijn eerste winter in Schotland mogen beleven en dat heeft wat gewenning nodig. Van een seizoen met elke dag mensen over de vloer, overdag kamers schoonmaken, ontbijtjes verzorgen en soms ook avondeten verzorgen ga je ineens over naar een soort van niets doen. Het uitvinden van een ritme. Er is altijd wat te doen zo in en om het huis, maar gedurende de winter met haar stormen en regen ligt het buitenwerk stil en op een gegeven moment ben je binnen ook wel klaar en is het klusbudget op. 

 

Ineens kan je elke ochtend uitslapen en hoef je eigenlijk heel de dag niets. De eerste twee maanden zo voor de kerst is het het nog wel fijn, tijd om contact te hebben met de mensen in de community, een kerstborrel hier en een kerstdiner daar. Je bent nog wel lekker bezig. Dan vallen de maanden januari en februari een beetje stil en loop ik een beetje met mijn ziel onder mijn arm. Ik wil toch een beetje bezig blijven, want anders word ik steeds een beetje luier. Een doel om uit bed te komen. Ik weet het is mijn eerste winterseizoen hier en het heeft wat tijd nodig, maar misschien wat vrijwilligerswerk, andere mensen helpen met klusjes. Een beetje in contact blijven met andere mensen. Ik merk dat ik wel wat te doen moet hebben gedurende de dag. Ik functioneer trouwens het beste als ik gewoon heel de dag een beetje bezig ben met van alles en nog wat zoals in seizoen dat wij gasten hebben. Het maakt mij lui, het geeft mij het gevoel dat ik er niet toe doe en ik denk wat te veel. 

 

In Nederland was het veel gelijkmatiger, ik heb nu een beetje het gevoel dat ik een pensionado ben maar dan niet in een warm land en om dan na een paar maanden de energie weer ergens in mijn lijf te vinden om een half jaar weer volle bak aan de slag te gaan, 7 dagen per week non-stop.

 

Aan de ene kant weer zin in om gewoon wat om handen te hebben, een ritme te hebben, maar merk ook dat na maanden van stilte en betrekkelijke rust het ook wel weer als een opgave voelt om het hele circus weer op te starten. Herkenbaar van verleden jaar, na een week of twee zit ik er weer in en ga je door. Wat ik wel weet is dat ik voor komende herfst/winter iets anders moet verzinnen om toch elke dag het gevoel te hebben dat ik een doel heb om mijn bed uit te komen.