Met elkaar verbonden ...

Te midden van dat wat er zich nu afspeelt in de wereld ben ik me er meer en meer van bewust dat alles met elkaar verbonden is en hoe fragiel het is.

 

Kijkend naar de economie, er ontstaat een virus, mensen worden ziek en om een epidemie te voorkomen wordt stap voor stap de wereld afgesloten voor elkaar en uiteindelijk heeft dit effect op het dagelijkse leven op elk vlak en kan het vergaande gevolgen hebben als dit lang aanhoudt.

 

Ik ben er nooit zo mee bezig geweest toen ik nog in loondienst was, altijd ergens gewerkt waar de impact nog wel mee viel, mijn salaris bleef gewoon doorgaan. Nu heb ik een eigen bedrijf in de toerismesector. Mensen mogen niet meer reizen en grenzen sluiten. Ik zit nu in de doelgroep van kleine bedrijven in het toerisme en dit heeft nu en op lange termijn een invloed op mijn inkomsten. Gasten komen niet meer en dus geen inkomen, leven in een gebied waar in de winter weinig tot geen gasten komen moet ik mijn geld verdienen in de lente en de zomer. In deze periode zet ik geld opzij om de wintermaanden door te komen en dit betekent automatisch dat er na de winter niet meer zoveel op de bankrekening staat. 

 

Ineens moet ik besluiten nemen over mijn beleid in 'crisis' tijd, hoe lang kan ik het volhouden, biedt de regering mogelijkheden, kunnen we een uitstel van betaling krijgen voor de hypotheek. De onzekerheid, hoe lang gaat dit duren.Heb ik een paar maanden geen inkomsten of een heel jaar niet? 

 

Kijkend om me heen, zoveel mensen die nu aan het worstelen zijn, die angstig en onzeker zijn en het heeft effect op alles. Hotels en B&B waar niemand meer komt en automatisch komen er dan ook geen mensen bij de restaurants en coffeeshops in het dorp, leveranciers die niet meer hoeven leveren aan de restaurants want er komen toch geen gasten en zo kan je door blijven gaan. Alles is met elkaar verbonden, het is een kaartenhuis wat zo in kan storten. Het houdt niet op bij een paar maanden geen inkomsten voor het toerisme, maar op langere termijn heeft dit effect op aannemers en bedrijven die zich bezighouden met onderhoud van panden. De eigenaren van de hotels en B&B's hebben geen geld kunnen sparen voor onderhoud, dus zal alleen het hoognodige worden gedaan als dat mogelijk is. 

 

Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig en staat alles met elkaar in verbinding. We kunnen het niet alleen. We zullen het samen moeten doen.