Freeze

Ik denk dat een ieder het wel kent. Je bevriest en je weet het even niet meer. De concentratie is weg en je komt tot niets. Dat zie je nu ook gebeuren in deze tijd. Er gebeurt heel veel in een korte tijd en de mens is daar niet op bedacht. Er ontstaat iets, het lijkt eerst nog ver weg. Je hoort de verhalen op het nieuws en denkt dat komt hier niet. 

Dan komt het langzaam dichterbij, er worden wat maatregelen genomen. Maatregelen die nog niet zo een effect op je hebben, er ontstaat ondertussen wel iets van onzekerheid. Hoe gaat dit zich verder ontwikkelen? Je weet het niet, er is nog steeds een stukje ontkenning, tegen jezelf blijven zeggen dat het allemaal niet zo een vaart zal lopen. 

 

En dan zit je ineens toch ook in die situatie en krijg je het verzoek om zoveel mogelijk thuis te blijven, al je plannen die je had gemaakt, vakanties annuleren, niet meer naar de theatervoorstelling waar je kaartjes voor had. Je zit thuis, wat moet je nu doen. Je ritme weg, alles wat bekend en vertrouwd was op de schop. En dan kan daar de freeze ontstaan. Vastgelopen, hoe nu verder, je komt tot niets, er is paniek en angst en draait rondjes in je hoofd. Een ieder beleeft dat op zijn eigen manier, op zijn eigen tijd. De een is er na een dag klaar mee en vindt een nieuwe routine voor dat moment en de ander blijft er een week in zitten. En niets is goed of fout hierin, het is zoals het is en het is voor iedereen anders.  

 

Vecht er niet tegen, laat het zijn, accepteer je toestand en heb het vertrouwen dat je uit die freeze komt. Een ritme tot je neemt die in het hier en nu goed voor je voelt, waar je in deze situatie mee kan leven. Wees lief voor jezelf en omarm dat je wat je ervaart. Het komt goed, het is goed.