Chakra's zijn energiewielen in ons lichaam die invloed hebben op onze lichamelijke gezondheid, emotionele stabiliteit en geestelijke helderheid. Ons lichaam is een compleet energiesysteem. 

 

Wat we denken en voelen beïnvloedt elke cel in ons lichaam. Als onze chakra's niet in balans zijn stroomt de energie niet goed door en kunnen we klachten ervaren. Dit kunnen diverse klachten zijn, een en ander heeft te maken met welke chakra of chakra's uit balans zijn. 

 

Er bevinden zich vele chakra's in ons, maar er zijn zeven hoofdchakra's: 

  • Wortelchakra
  • Geslachtchakra
  • Zonnevlechtchakra
  • Hartchakra
  • Keelchakra
  • Voorhoofdchakra
  • Kroonchakra

Als er een chakra of meerdere uit balans zijn kan je door middel van yogaoefeningen, edelstenen, meditaties en visualisaties het chakra weer in balans brengen. 

 

Wortelchakra (Muladhara Chakra)

Locatie: Onderaan je rug

Staat voor: aarden, je basis, wortels, veiligheid, stabiliteit, zwaartekracht en stevigheid

In balans: je leeft in het nu, je bent verbonden met dat wat er om je heen gebeurt, je gezondheid is goed. 

Uit balans: problemen met benen, voeten en stuitje, angstige gevoelens, paniek, lui, hebzucht, vooroordelen en starheid

Element: aarde

Dier: Olifant

Kleur: Rood

Edelsteen: Granaat, Hematiet, Bloedsteen, Magnetiet

Belangrijk: goed voor jezelf zorgen (eten, drinken, voldoende slaap, gezonde relaties met familie, vrienden en je werkomgeving), hatha yoga. 

 

Meditatie (bekrachtiging) wortelchakra

Ik leef vanuit mijn integriteit. Ik heb lief vanuit mijn hart. Ik ben met het leven in al zijn glorie verbonden. Ik weet wie ik ben en kies op basis van wat ik weet dat goed voor me is. Ik bekrachtig mijn recht op het leven dat ik kies. Ik bekrachtig mijn recht op het thuishoren bij en deel uitmaken van iets dat groter is dan ikzelf. Ik weet dat ik werkelijk goed ben. Ik leef vanuit de diepten van mijn ziel, die ernaar verlangt zich uit te drukken in de wereld. Ik sta voor rechtvaardigheid, waarheid en liefde. Ik word bij al mijn keuzen in het leven om goed te doen en het licht der liefde te delen, gesteund. Mijn lichaam steunt me bij een creatief en gelukkig leven. Ik sta open voor de ziel van het leven, die me boven mijn oorspronkelijke grenzen uittilt naar een hogere, creatievere ruimte. Ik ben dankbaar voor alle mogelijkheden voor groei die zich voordoen. Ik ben dankbaar voor de uitdagingen die me geleerd hebben wie ik ben. Ik houd van het leven. 

 

Geslachtchakra (Swadhisthana chakra)

Locatie: Midden op je onderrug

Staat voor: onnodige ballast loslaten, aantrekkingskracht, verandering, hartstocht, ontvangen.

In balans: je leven verloopt soepel en voorspoedig, je past je makkelijk aan, je bent zelfverzekerd

Uit balans: problemen met nieren, urinewegen of voortplantingsorgaan, geblokkeerde emoties kunnen de stroom van energie tegen gaan.

Element: water

Dier: alligator

Kleur: oranje

Edelsteen: Tijgeroog, Onyx, Komalijn

Belangrijk: zorg voor voldoende inspanning en ontspanning, bewaak je grenzen en denk aan je eigen behoeften, verdeel je energie tussen jezelf en anderen goed, oefeningen die zorgen voor flexibiliteit in heupen en bekken. 

 

Meditatie (bekrachtiging) geslachtschakra

Ik houd van mijn leven. Ik eer mijn lichaam en behandel mezelf met respect. Ik voel de genezingskracht in en door mijn lichaam bewegen terwijl ik mijn waarde bekrachtig en mijn lichaam eer. Ik vertrouw op mijn gevoelens en geef ze ruimte om ze uit te drukken. Ik verlicht mijn lichaam elke keer als ik mij goed voel. Ik ben een wezen van licht, ik sta open voor mijn grootste genot. Ik ben dankbaar voor de blijdschap die ik voel omdat ik mezelf ben. Ik ontvang bij elke inademing plezier en overvloed. Goedheid, schoonheid en vreugde stemmen overeen met mijn ziel. Ik ben een met ze. Genezing ervaar ik steeds als ik rust, ontspan en me vermaak. Mijn lichaam reageert op gedachten over pure liefde en goedheid. Ik genees elke conditie die me beïnvloedt, doordat ik weet dat mijn lichaam evenwicht en regeneratie zoekt. Elke keer als ik mijn waarde bekrachtig en mijn keuzen voor liefde eer, moedig ik genezing aan. Ik houd van wie ik ben, precies zoals ik ben. Er valt niets aan mij te veranderen. Omdat ik mezelf respecteer en van mezelf houd, genees ik vanzelf. 

 

Zonnevlechtchakra (Manipura chakra)

Locatie: tussen je navel en onderkant van het borstbeen 

Staat voor: eigenwaarde, zelfrespect, vertrouwen, persoonlijke macht, vrijheid van keuze

In balans: je ego is sterk, je weet wie je bent, je voelt dat je liefde, vriendelijkheid en respect waardig bent, je kent je grenzen en maakt de juiste keuzes.

Uit balans: problemen met je stofwisseling, niet goed naar je buik kunnen ademen, je wilt alles in de hand houden en je gaat overcompenseren. 

Element: vuur

Dier: Leeuw

Kleur: geel

Edelsteen: topaas, citrien, amber

Belangrijk: Lach veel, heb zelfvertrouwen en weet dat je altijd een vrije keuze hebt. Doe datgene waarvan je weet dat het goed voor je is. 

 

Meditatie (bekrachtiging) voor zonnevlecht

Ik ben mijn eigen gewicht in goud waard, ik ben liefde, vriendelijkheid en respect waardig, ongeacht wat ik heb gedaan. Ik ben waardig omdat ik besta. Ik ben het leven waarvan ik zeg dat ik het wil, waardig. Ik ben het beste waard. Ik heb vertrouwen in mijn vermogen om iets van mijn leven te maken. Ik vertrouw erop dat de goedheid van het leven zelf me door mijn leven leidt. Ik aanvaard de macht van mijn wezen om gezondheid, liefde en vreugde in mijn leven te brengen Ik weet dat ik voor eeuwig een machtige en complete macht ben. Ik kies voor de kracht van het leven. Ik kies voor goedheid, licht en liefde. Ik kies voor gezondheid, genezing en geluk. Ik kies het beste voor mezelf.  

 

Hartchakra (Anahatha chakra)

Locatie: midden van de borst 

Staat voor: Vreugde, balans, liefde

In balans: Een gevoel van vreugde, liefde en verbondenheid met jezelf, ademhaling is gelijkmatig. 

Uit balans:  Onrustige ademhaling, drukkend gevoel op de borst. Gevoel je niet te kunnen uiten, vast te zitten. 

Element: lucht

Dier: Hert

Kleur: groen

Edelsteen: rozenkwarts, diamant, peridoot

Belangrijk: Focus op 'zachter' worden. Jezelf toelaten te voelen. Creëer ruimte in je leven, dan krijg je ook ruimte je hart binnen te gaan. Rustig en diep ademhalen. 

 

Meditatie (bekrachtiging) voor hartchakra

Alle liefde woont in mijn hart. Ik ben stil en luister naar het lied dat mijn hart zingt. Ik kies ervoor verenigd te zijn met alles wat leeft, zichtbaar en onzichtbaar, in het domein van liefde en licht. Ik veranker mijn hart in waarheid en liefde. Liefde opent en geneest me. Ik kies voor de vrede die alle begrip te boven gaat. Ik ben liefde, ik ben vrede, ik ben licht. Ik volg het verlangen van mijn hart naar waarheid, goedheid en liefde. Mijn kern is puur en onschuldig. Niets kan de ziel van mijn hart aanraken, behalve de liefde zelf. Vreugde is mijn reden om te leven. Ik zoek de vreugde in mezelf en zie haar in alle dingen. Ik ben verrukt als ik mijn vreugde kan delen. Ik laat mijn hart schijnen en vanuit de diepten van mijn wezen geef ik liefde aan wie haar aanvaarden. 

 

Keelchakra (Vishuddha chakra)

Locatie: bij je keel, je schildklier 

Staat voor: Jezelf uiten, leven in harmonie met jezelf en met anderen. Heldere communicatie.

In balans: Je weet wat je wilt en hoe je het wilt. Je voelt je zeker en spreekt je uit over wat jij wenst. Je ervaart ruimte (in borst- en keelgebied).
Uit balans:  Onrustig gevoel, je thermometer is als het ware in de war. Je hebt het gevoel met een dichtgeknepen keel rond te lopen.
Element: ether (geluid/ruimte)

Dier: Torenvalk

Kleur: Blauw (turkoois)

Edelsteen: turkoois, aquamarijn

Belangrijk: Altijd eerlijk zijn naar jezelf en naar anderen toe. Open communiceren. Heb altijd een open en rechte houding.

 

Meditatie (bekrachtiging) voor het keelchakra

Ik leef in mijn waarheid, ik geef mijn waarheid door, ik ben de waarheid. 

Communicatie is vitaal voor mijn welzijn. Ik vertel graag mijn ervaringen en mijn waarheid. Ik luister naar de waarheid van anderen; ik deel mijn waarheid eerlijk. j

Mijn wilskracht komt overeen met mijn spirituele doelstelling in het leven. Ik ontwikkel wilskracht, elke keer als ik een levensuitdaging tegenkom. Ik uit mijn waarheid zo creatief mogelijk. Ik communiceer met degenen die hun hart aan mij openstellen. Ik leer te luisteren naar mijzelf en vertrouw op mijn innerlijke stem. Ik ontwikkel mijn integriteit, steeds als ik de waarheid spreek. Mijn integriteit is mijn woord, en mijn woord is mijn waarheid. Mijn communicatie komt direct uit mijn diepe kern. Ik uit mijn liefde en goedheid elke keer dat ik spreek. Mijn geest rust in vrede en stilte. Ik vertrouw op de fluisterende stemmen van engelen als ik in stilte zit. 

 

Voorhoofdchakra (Ajna chakra)

Locatie: tussen je wenkbrauwen 

Staat voor: wijsheid, inzicht, verbeelding, intuïtie en kennis.

In balans: Je ziet het grote geheel, je bent zeker van je zaak en je vertrouwt op je gevoel.
Uit balans: Hoofdpijn, slecht zien, matige concentratie. 
Element: Licht

Dier: Uil of Vlinder

Kleur: Indigo (donkerpaars)

Edelsteen: Lapis Lazuli

Belangrijk: Vertrouwen op intuïtie.

 

Meditatie (bekrachtiging) voor het voorhoofdchakra

Ik denk het beste over mijzelf, altijd, in alle situaties. 

Ik stel mezelf open om mijn innerlijke leiding en diepste wijsheid te leren kennen. Ik sluit mijn bewustzijn aan bij de bron van alle leven. Ik geloof in mijn onbeperkte vermogen tot vreugde, genezing en geluk. Ik vergeef het verleden en laat het los. Ik sta open voor nieuwe energie, nieuwe mensen, plaatsen en ervaringen. Ik leef in het licht van mijn waarheid en accepteer wat ik weet. Ik weet dat ik vervuld ben van Gods genade, licht en liefde. Ik creëer helderheid van geest en een onbeperkte visie voor mezelf. Ik vertrouw erop dat mijn hoogste goed en grootste vreugde zich ontvouwen. Ik ben wijs, intuïtief en sluit me aan bij mijn hoogste goed. Elke situatie is een kans op groei en genezing. Ik leef in het licht van mijn hogere geest en laat het in mijn leven verlichten. Ik zoek wijsheid en leiding in alle situaties. Ik stel mijn verbeeldingskracht open om het beste in mensen en dingen te zien. Ik zie ook het beste in mijzelf. Ik ben de bron van waarheid en liefde in mijn leven. Als ik mijn innerlijke wijsheid gebruik, weet ik dat alles in mijn wereld goed is. 

 

Kroonchakra (Sahasrara chakra)

Locatie: bovenkant van je hoofd 

Staat voor: ontspanning, rust in je hoofd, verlichting

In balans: je bent je heel bewust van jezelf, van je lichaam en je geest
Uit balans:  je hebt weinig energie of je energie zit alleen in je onderste chakra's. Je creativiteit is ver te zoeken. 
Element: bewustzijn, denken, het universum

Dier: Adelaar

Kleur: Violet of wit

Edelsteen: amethist, citrien, calciet

Belangrijk: Oefenen met mediteren. Dit versterkt je intuïtie. Je staat meer open voor raad van 'bovenaf'. En je krijgt meer toegang tot je onderbewuste

 

Meditatie (bekrachtiging) voor het kroonchakra
Liefde is altijd in me, boven me, onder me en om me heen. 
Liefde is altijd in me, boven me, onder me en om me heen. Ik zoek de hoogste waarheid en de meest healende manieren om mijn leven te leven. Ik eer en bescherm mijn goddelijke geest. Ik weet dat alles goed is, ook al lijkt het tegendeel waar. Ik kijk naar mijn innerlijk waar ik veilig en geliefd ben en beschermd word. Ik geloof dat mijn hoogste goed en grootste vreugde zich nu ontvouwen. Ik ben dankbaar voor alle goede dingen en mensen in mijn leven. Ik accepteer wie ik ben en eer de geest in mij. Ik leef in vreugde en dankbaarheid voor de goedheid die mijn leven vult. Ik waardeer de schoonheid van de Aarde en zal haar zo goed als ik kan eren en beschermen. Ik weet dat mijn hogere doel nu wordt bereikt. Ik vertrouw erop dat Liefde mij de volgende stap in mijn proces laat zien. Goedheid en vreugde zijn mijn deel in alle situaties. Ik ben dankbaar voor het bewustzijn en het inzicht dat ik heb in het diepere mysterie van het leven. Ik eer alle mensen, alle regilies en alle spirituele paden. Alles leidt naar Liefde. Dank u voor mijn leven, voor wie ik ben en voor wat u mij hebt laten worden.