Ik heb onvrede met mezelf.
Ik heb vrede met mijn onvrede.
Ik heb vrede met mezelf.
Ik ervaar innerlijke vrede.

 

Dit is een diepzinnige mantra en je kunt hem in heel veel situaties toepassen. Wat er ook gebeurt, iets onbelangrijks dat je toch irritant vindt, of iets ergs waarvan je diepbedroefd raakt, je kunt altijd vrede sluiten met je gevoelens erover. En als je dat doet, daalt er vrede in je hart. Zelfs al ben je verdrietig of boos of bang ... Sluit vrede met je eigen onvrede, en je hebt er ruimte voor gecreëerd. In die ruimte verandert je onvrede vroeg of laat; ze wordt zachter, ze smelt, ze verandert in vrede. 

 

Bron: Willem Glaudemans


Feel

Come and hold my hand, I wanna contact the living
Not sure I understand this role  I've been givenf
I sit and talk to God and he just laughs at my plans
My head speaks a language I don't understand

 

I just wanna feel real love, feel the home that I live in
Cause I got too much life running to my veins going to waste

I don't wanna die, but I ain't keen on living either

Before I fall in love, I am preparing to leave her

 

Scare myself to death, that is why I keep on running
Before I have arrived, I can see myself coming

I just wanna feel real love, feel the home that I live in
Cause I got too much life running to my veins going to waste
And I need to feel real love and the love ever after 
I cannot get enough

 

I just wanna feel real love and the love ever after
There's a hole in my soul, you can see it in my face
It's  a real big place

 

Come and hold my hand, I wanna contact the living
Not sure I understand, this role I have been given
Not sure I understand

 

Source: Robbie Williams


Er was eens een oude Indiaan, die elke avond bij het vuur met zijn kleinzoon praatte over het leven. Op een avond vertelde hij het verhaal over de strijd die zich binnen ieder mens afspeelt. Zoon, zei hij, die strijd gaat over twee wolven. De eerste wolf heet Kwaad. En dat beslaat alles dat gaat over angst, woede, afgunst, jaloezie, verdriet, hebzucht, arrogantie, zelfmedelijden, schuld, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego. Deze wolf leeft in ieder mens, hem proberen te negeren heeft geen zin. En blijven zal hij ook altijd, hij hoort bij het leven. 

 

De Indiaan pauzeerde even en vervolgde zijn verhaal. Hij wilde zeker weten dat zijn kleinzoon goed luisterde, want dit was misschien wel de belangrijkste les die hij de kleine jongen wilde meegeven in het leven. Toen hij zag dat de jongen geïnteresseerd naar hem keek, ging hij verder. De andere wolf heet Goed. En die wolf staat voor vreugde, vrede, hoop, liefde, sereniteit, nederigheid, saamhorigheid, trouw, compassie, vriendelijkheid, waarheid, grootmoedigheid en geloof. Ook deze wolf leeft in ieder mens, al is het soms moeilijk om hem te vinden. Maar blijven zal hij altijd, hij hoort bij het leven. 

 

De kleinzoon dacht even na en vroeg vervolgens: Maar grootvader, als beide wolven bestaan, en altijd in strijd zijn met elkaar, welke wolf wint dan uiteindelijk?
De oude Indiaan antwoordde eenvoudig: 'De wolf die jij voedt.'

 


Guilt

The Liberation of the Soul

 

"Run from what's comfortable 
Forget safety

Live where you fear to live

Destroy your reputation

Be notorious"

Rumi

 

If you disappoint someone, answer their question with an honest 'No' (when they'd hoped for a 'Yes'), choose thing number two  (when they'd secretly wanted you to choose thing number one), change your mind, become someone new, think differently today than you did yesterday ...

 

If your clearly speak your truth, and get honest about your limits, your boundaries, your wants and needs, and if you walk your own original path, and generally don't live up to someone else's expectations of fulfill their desires ...

 

This does not make you a 'bad person'

This does not make you 'selfish'

 

Even if they get angry, even if they CALL you a 'bad person', even if they rage and sulk and complain and try to manipulate you into changing your mind or changing yourself. Even if they compare you with others, and invalidate your inner world.  

 

That is their work. Let them do their work today. Stay close to yourself, my love. Even if you feel guilt and fear now. Stay close to yourself. Even if you feel waves of self-doubt. Stay close to yourself. 

 

Let them feel their disappointment, their anger. Let hem grieve their shattered hopes and dreams. Let them touch into the hurt, abandoned, unappreciated places inside. Give them plenty of room, if necessary. 

 

Have compassion, yes, but stay close to yourself my love. You are not a 'bad person', even though you may feel bad. You are not a 'bad person', even if the mind tells you so. 

 

Turn, now, to meet that 'guilty-feeling child' inside. They need your help now. Your love. Your presence. Your understanding. Make room for them. Breathe into them. Do not abandon them now. Guilt will not manipulate you when you learn to breathe into it. 

 

For what you own can no longer control you. 

 

It can be exciting and terrifying to say 'No'. It can trigger difficult feelings in relationship. I takes courage to follow your own heart. To speak your bare naked truth (both kind and wild).  To give up the exhausting game of displeasing yourself, to temporarily please others. 

 

Guilt is how the soul can feel when first liberated from its chains. It is a birth pang of freedom, a misunderstood portal to the joy of truthful living. 

 

Source: Jeff Foster


Ik accepteer het leven dat ik gecreëerd heb en alles wat daarbij hoort

 

Ik hou van mezelf en accepteer mezelf precies zoals ik ben. Ik steun mezelf, vertrouw en accepteer mezelf, waar ik me ook bevind. Ik kan in de liefde van mijn hart zijn. Ik leg mijn hand op mijn hart en voel de liefde. Ik weet dat dit een kans is om mezelf hier en nu te vergeven. Ik accepteer mijn lichaam, mijn gewicht, mijn lengte, mijn uiterlijk, mijn seksualiteit en mijn ervaringen. Ik accepteer alles wat ik heb gecreëerd voor mezelf in verleden en heden. Ik sta de toekomst toe om zich te ontvouwen. Ik ben een Goddelijke, schitterende uitdrukking van het Leven en ik verdien het allerbeste. Ik accepteer dit nu. Ik accepteer wonderen. Ik accepteer heling. Ik accepteer heelwording. Bovenal accepteer ik mezelf. Ik ben waardevol en ik prijs me gelukkig dat ik ben zoals ik ben. En zo is het.  


De eenling

 

"Waarom woont u in het bos, vroeg Frederike, waarom woont u niet bij ons in het dorp?  Omdat ik een eenling ben, zei de vreemde man. Eenlingen wonen op zichzelf.

Wat is een eenling, vroeg Frederike? 
Iedereen is een eenling, zei de vreemde man, maar bijna niemand weet het. 
Frederike keek hem ernstig aan. Waarom niet? 
Omdat de meeste mensen bang zijn voor zichzelf. Ze willen liever samen eenzaam zijn. 
Ben ik ook een eenling?  vroeg Frederike. 
Dat hangt van jou af. Bedenk wel dat het heel moeilijk is om een eenling te zijn. Ieder mens wil je beïnvloeden. Iedereen wil zich met jou bemoeien, zodat je net zo wordt als zij. Want als je een eenling wilt zijn dan blijf je altijd een ander voor de ander en dezelfde voor jezelf. Dan blijf je vrij. Zorg dat je vrij blijft!

 

Hoe moet ik dat dan doen? vroeg Frederike zacht, ik ben vaak heel bang voor mensen, vooral op school. Ze schelden me uit omdat ik zo goed kan leren. 

Dat maakt niet uit, het gaat er om dat je niet bang bent voor jezelf. Eenlingen reageren altijd op zichzelf en nooit op een ander. Dus als de ander je uitscheldt, dan scheld je niet terug. Je vraagt je alleen af: waarom doet dat nou zo zeer in mij? Is dat mijn trots, is dat mijn onzekerheid, is dat mijn angst? En waarom wil ik nu zo graag terug schelden? Komt dat door de ander of komt dat omdat ik zo van schelden hou? Omdat ik nog zo veel gescheld in mij heb zitten? Vraag altijd aan jezelf en nooit aan de ander want anders komt er een ander  in je wonen en weet je niet meer wie je bent. 

 

De vreemde man pakt een beukennootje van de grond en zei: ieder mens is als dit zaadje. De ander is alleen het water of het zonlicht, maar nooit het zaadje zelf. Dat zaadje zit in jou. Verbind je altijd met jouw eigen oorzaak en niet met de motieven van de ander. Zo maak je je vrij van de motieven van de ander. De ander raakt je alleen maar aan, zoals ook de regen  of de zon alleen het zaadje aanraakt, maar niet weet of er een beukenboom of een dennenboom uit groeit. 

 

Of een roos ..., zei Frederike. 
Precies, of een roos. Niemand weet wat jij in je hebt. Dat moet je zelf ontdekken. De ander kan je niet raken als jij het niet in je hebt. Dus iedere keer als je door de ander, wordt aangeraakt, of dit nu met vloeken gebeurt of met een compliment, met slaan of met een streling, iedere keer kun je iets over jezelf te weten komen. Dat is het mooie van de ander. Dat is het mooie als je een eenling bent. 

 

Een eenling doet dankzij de ander steeds nieuwe ontdekkingen over zichzelf. Eigenlijk kan de ander je dus heel weinig aandoen. Wees dan ook niet bang dat je de ander zou kunnen kwetsen want dat is niet mogelijk. Je kunt de ander alleen aanraken op de plek waar hij al gekwetst was. Maar dat is dan niet jouw 'schuld', dat heeft hij zelf gedaan. En het is ook aan hem of hij deze kwetsing vergroot of juist beter wil leren te begrijpen. Bemoei je niet met de ander maar laat hem vrij. Voel je niet gehinderd om alles te zeggen wat je wilt zeggen, zo blijf je in evenwicht. Zo blijf je vrij van elkaar en geef je de ander geen macht over jou." 

 

 

Bron: Een gelukkig mens en andere geheimen (Theije Twijnstra)


Wacht niet op zorgeloze dagen om gelukkig te zijn, want altijd zal een probleem je zorgen geven. 

 

Wacht niet op waardering van iedereen om gelukkig te zijn, want altijd zal er iemand kritiek hebben. 

 

Wacht niet op een dag zonder fouten om gelukkig te zijn, want altijd maak je ergens een grote of kleine blunder. 

 

Wacht niet tot ze je genoeg betalen om gelukkig te zijn, want altijd zal je minder verdienen dat je meent waard te zijn. 

 

Wacht niet tot je bij iedereen gelijk haalt om gelukkig te zijn, want altijd zal iemand denken intelligenter te zijn. 

 

Wees jezelf en waardeer wat je bezit, want vanaf dat moment zal je ervaren hoe het is om gelukkig te zijn. 

 

Bron: Anja


All there is ...

 

If there is sadness here, let it be

If there is joy here, let it be

If there is numbness here, let it be

If there is uncertainty here, let it be

If there is some unspeakable emptiness here, let it be

 

Consider the possiblity that there is no mistake here. No thought or feeling unwanted. No appearance in the moment which is 'against' you. 

 

Be what you are. Be the limitless Space, in which all thoughts and feeling come and go, effortlessly, naturally. 

 

Stop trying to get 'there'

Stop trying to 'feel better'

Stop rushing to FUTURE

Bow to the PRESENT, exactly as it is

Know its sacredness. Feel it warmth.

 

You may not feel 'better' right away, but you will feel alive, grounded.

You may not get 'there', but you will fall in love with HERE. 

 

Which is all there is. 

 

Source: Jeff Foster


MEERWAARDE

 

Als je durft te verdrinken

in een zee van verdriet

Als je ondanks je tranen

nog lichtpuntjes ziet

 

Als je durft te verdwalen

in een wirwar van tijd

Als je dwars door het donker

op een kruispunt van spijt

 

Als je durft te vertrouwen

op de zon na de regen

Ook al kom je jezelf

beslist nog eens tegen

 

Als je durft te ontvangen

wat een ander je geeft

Als je echt durft te voelen

wat er diep in je leeft

 

Als je durft te verbinden

Als je durft te aanvaarden

Als je echt durft te voelen

krijgt het leven meer waardeDE HERBERG

 

Dit mens-zijn is een soort herberg;

Elke ochtend weer nieuw bezoek

 

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid, een flits van inzicht komt als een onverwachte gast. 

 

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij

zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt

die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat. 

 

Behandel dan toch elke gast met eerbied. 

Misschien komt hij de boel ontruimen

om plaats te maken voor extase ...., 

 

De donkere gedachte, schaamte, het venijn, 

ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns

en vraag ze om erbij te komen zitten. 

 

Wees blij met iedereen die langskomt

de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd

om jou als raadgever te dienen. 

 

 


Vlinder

 

Open je ogen maar, en zie wat ik zie

Ik weet hoe mooi je bent, maar je weet het zelf nog niet

 

Het komt allemaal goed, wacht nou maar af wat de tijd met je doet

Het is nu nog te vroeg, maar alles wat groot is begon ooit klein

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn. 

 

Weet dat de tijd je zal helpen, geloof maar gewoon wat ik zeg. 

Al lijken je kleurrijke vleugels voor eeuwig gevangen, ja toch op een dag vlieg je weg

Hoog in de lucht, zul je de wereld heel anders gaan zien

Voel je de rust, zul je genieten ook als het maar even is

Adem het in, durf dan ontdek je de liefde misschien

En als je haar vindt, voel je bij iedere slag die je maakt dat je leeft. 

 

Als je geduldig bent, gebeurt het vanzelf. 

Als je genieten wilt, wil het dan niet te snel. 

 

Het komt allemaal goed, wacht nou maar af wat de tijd met je doet. 

Het is nu nog te vroeg, alles wat groot is, begon ooit klein.

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn. 

 

Bron: Marco Borsato


"I hope you dance"

 

I hope you never lose your sense of wonder

You get your fill to eat but always keep that hunger

May you never take one single breath for granted

God forbid love ever leave you empty handed

I hope you still feel small when you stand beside the ocean

Whenever one door closes I hope one more opens

Promise me that you'll give fate the fighting chance

And when you get the choice to sit it out or dance

 

I hope you dance

I hope you dance

 

I hope you never fear those mountains in the distance

Never settle for the path of least resistance

Living might mean taking chances but they're worth taking

Lovin might be a mistake but it's worth making

Don't let some hell bent heart leave you bitter

When you come close to selling out reconsider

Give the heavens above more than just a passing glance

And when you get the choice to sit it out or dance

 

I hope you dance 

I hope you dance

 

Bron: Ronan Keating


 

 

 

Heb het leven lief!

 

 

 

Leef als een kind van de wind en van de liefde

En herken de open blik in de ogen van een vreemde

Dans met de maan, sla je armen om de sterren

Ga je dromen achterna op de maat van de seizoenen

 

Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt

En verberg je niet als regen valt en als de donder knalt

Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht

Heb het leven lief en wees niet bang

 

Pluk elke vrucht die je aan de dag ziet hangen

En herken de open lach om de lippen van een vreemde

Vrij met de zon en verdrink in al zijn stralen

En omarm zijn spiegelbeeld in de rimpelloze vijver

 

Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt

En verberg je niet als regen valt en als de donder knalt

Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht

Heb het leven lief en wees niet bang

 

Huil als het moet want je stikt in al je tranen

Maar ontwapen je verdriet met dezelfde overgave

Als waarmee je huilt, je kunt uit je as herrijzen

Het geluk van het moment zet een streep door het verleden

 

Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt

En verberg je niet als regen valt en als de donder knalt

Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht

Heb het leven lief en wees niet bang

 

Heb het leven lief, met je ogen dicht of in het volle licht

Hou van wie je ziet pak de liefde vast en verlies haar niet

Heb het leven lief in de grijze nacht en als de morgen lacht

Heb het leven lief en wees niet bang

Wees maar niet bang, wees maar niet bang

 

Bron: Liesbeth List


 

 

 

 

Het leven is makkelijker dan je denkt, 

maar moeilijker als je denkt. 


Spiritualiteit helpt je niet om je te beschermen

tegen de pijnlijke ervaringen van het leven.

Het maakt je er totaal kwetsbaar voor. 

De paradox is dat die kwetsbaarheid

de poort is naar je diepste kracht. 

 


Angst heeft twee fundamentele oorzaken

 

De gedachte dat je iets wat je meent 

te hebben kunt kwijtraken, 

of de gedachte dat je iets wat je meent

nodig te hebben niet kunt krijgen. 

Angst heeft de toekomst nodig als brandstof. 

Wanneer je niet in het moment leeft, 

doet angst goede zaken. 


Wholeness does not mean perfection: it means embracing brokenness as an integral part of life. Knowing this gives me hope that human wholeness - mine, yours, ours - need not to be an utopian dream, if we can use devastation as a seedbed for new life. 

 

Bron: Parker J. Palmer 


'Recovering'

 

I am recovering, the faith of a child

By a part of my heart, I was reckless and wild

I am recovering, the hope that I lost

The part of my soul, that paid the cost

 

Little by little, day by day, one step at a time

Shake of the devil, take back my peace of mind

 

I am recovering, anxiety addict, a broken perfectionist

Somewhat erratic, I am recovering

A constant regretter, hold it against her

At least till forever

 

Little by little, day by day, one step at a time

Shake of the devil, take back my peace of mind

 

Hold me, as I fall apart, hold me

Here in the dark, cause the old me 

Run just as far as I could from my heart

Well, I'm going back to the start

 

Little by little, day by day, one step at a time

Shake of the devil, take back my peace of mind. 

 

Bron: Celine Dion


Zee

 

Ik wil alleen zijn met de zee

Ik alleen zijn met het strand

Ik wil mijn ziel wat laten varen

niet met mijn lijf en mijn verstand. 

 

Ik wil gewoon een beetje dromen

rond de dingen die ik voel

en de zee - ik weet het zeker - 

dat ze weet wat ik bedoel.

 

Ik wil alleen zijn met de golven

Ik wil alleen zijn met de lucht

Ik wil luisteren naar mijn adem

Ik wil luisteren naar mijn zucht

 

Ik wil luisteren naar mijn zwijgen

daarna zal ik verder gaan

en de zee - ik weet het zeker - 

zal mijn zwijgen wel verstaan. 

 

Bron: Toon Hermans


Als er nooit meer een morgen zou zijn en de zon viel in slaap met de maan

Heb je enig idee wat het met je zou doen, als je nog maar een dag zou bestaan 

Zou je hart zich weer vullen met vuur, van de eeuwige schaamte bevrijd

Keek je niet meer benauwd naar de klok aan de muur, kwam je los uit de greep van de tijd 

 

Zouden zorgen niet langer je leven bepalen en had je voor angst geen ontzag

Was je held of heldin van je eigen verhalen, al was het dan maar voor een dag 

Zou de toekomst niet langer je denken beheersen en leefde je voor het moment

Met een luisterend oor voor het kind in jezelf, zou je eindelijk weer zijn wie je bent 

 

We verbannen de dromen naar morgen en later, maar doet het je stiekem geen pijn

Dat je dan pas zou doen wat je altijd al wou, als er nooit meer een morgen zou zijn. 

 

Bron: Marco BorsatoInspiratie

 

Hoe komt een idee ooit tot stand, kan zo'n gedachte ontstaan. Waar komt dat helder ogenblik, dat inzicht toch vandaan. Dat komt door ons zin voor zin, gaven wij die woorden in, die fluisterden wij toe. 

 

Hoe kreeg je ooit een idee, vroeg jij dat nooit eens af. Het was de stem van een van ons, die jouw het inzicht gaf. De stem van iemand als wij, onzichtbaar aan de zij, zo luisterde jij toe. 

 

Je noemde het inspiratie, adem van de geest. Inspiratie maar wij zijn 't steeds geweest. 

 

Zo krijgt het kind een idee, zo vindt de man wat hij zoekt. Zo wordt de sterveling een held. Zo wordt vooruitgang geboekt. Dat komt door iemand van hier. De mens bereikt op die manier, het hogere niveau. 

 

We noemen het inspiratie, adem van de geest. Inspiratie, maar wij zijn het, wij zijn het steeds geweest. 

 

Noem het inspiratie, zo noemt men het meest. En dat is het ook, de ingeblazen adem van de geest. 

 

Bron: Mathilde Santing


Stralen

 

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn

Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. 

 

Het is ons Licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt. 

We vragen ons wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch? 

 

Maar wie ben je om dat niet te zijn? Je bent een kind van god. 

Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst. 

Er is niets verlichts aan je klein te maken, opdat andere mensen zich bij jou onzeker zullen voelen. 

 

We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen. 

We zijn geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren. 

Die is niet alleen maar in sommige van ons. 

Die is in iedereen!

 

En als wij ons licht laten stralen, geven we onbewust

andere mensen toestemming hetzelfde te doen. 

Als wij van onze angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen. 

 

Bron: Marianne Williamson


You stumble through your days, got your head hung low

Your skies' a shade of grey, like a zombie in a maze

You're asleep inside, but you can shake awake

Cause you're just a dead man walking, thinking that's your only option

But you can flip the switch and brighten up your darkest day

Sun is up and the color's blinding, take the world and redefine it

Leave behind your narrow mind, you'll never be the same

 

Come alive, come alive

Go and light your light, let it burn so bright

Reaching up to the sky and it's open wide

You're electrified

 

When the world becomes a fantasy and you're more than you could ever be

'Cause you're dreaming with your eyes wide open and you know you can't go back again

To the world that you were living in, cause you're dreaming with your eyes wide open

So, come alive!

 

I see it in your eyes, you believe that lie

That you need to hide your face, afraid to step outside

So you lock the door, but don't you stay that way

 

No more living in those shadows. You and me, we know how that goes

Cause once you see it, oh you'll never, never be the same

We will be the light that's turning, bottle up but keep on shining

You can prove there's more to you, you cannot be afraid

Come alive, come alive

Go and light your light, let it burn so bright

Reaching up to the sky and it's open wide

You're electrified

 

When the world becomes a fantasy and you're more than you could ever be

'Cause you're dreaming with your eyes wide open and we know we can't be go back again

To the world that we were living in cause we're dreaming with our eyes wide open

So, come alive!

 

Bron: The Greatest Showman