Antibiotica 

Antibiotica helpen om schadelijke bacteriën op te ruimen. Antibiotica zijn stoffen tegen infecties in je lichaam, die ontstaan doordat bacteriën je lichaam zijn binnengedrongen en daar schade aanrichten. We noemen dat een ontsteking. Als je weinig weerstand hebt is het moeilijk voor je lichaam om deze infectie zelf te bestrijden. Antibiotica komen voor in de natuur maar uiteraard heeft de farmaceutische industrie hier ook medicijnen van gemaakt. Deze kunnen levensreddend zijn, zoals bij een ernstige longontsteking. Ze worden door artsen voorgeschreven bij verschillende ontstekingen of infecties. Antibiotica werken niet tegen virussen, uitsluitend tegen bacteriën.

 

Nadeel: je darmflora in complete chaos

Er zit een aantal nadelen aan het gebruik van antibiotica in de vorm van een medicijn. Ten eerste kunnen bacteriën resistent worden tegen een antibioticum (antibioticaresistentie). Dit betekent dat de bacteriën niet meer gevoelig zijn voor het antibioticum en het dus niet meer helpt om de bacterie daarmee te bestrijden.

Ten tweede bestaat de werking van antibiotica uit het doden van de bacterie, maar kunnen ze geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën. In je darmflora, waar miljarden bacteriën wonen, betekent dit dat zowel de slechte als de goede bacteriën worden gedood. Dit heeft tot gevolg dat de slechte bacteriën de overhand kunnen krijgen. Dit verzwakt je immuunsysteem, wat weer kan leiden tot allerlei vervelende nieuwe problemen, waaronder een candida infectie die veel voorkomt bij vrouwen. Uit onderzoek (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20352091?dopt=Abstract) blijkt dat het na een antibioticakuur wel vier jaar kan duren voordat de darmflora zich weer heeft hersteld. 

 

Het is dan ook aan te raden om terughoudend te zijn met het gebruik van een farmaceutisch antibioticum en bij een lichte ontsteking eens in je keukenkastje te kijken of er geen natuurlijk antibioticum te vinden is. Met al het medicijngebruik zouden we bijna vergeten dat de natuur ons veel uitstekende geneesmiddelen heeft gegeven, die we dagelijks kunnen gebruiken tegen verborgen, chronische ontstekingen in ons lichaam.