Lyrica is een medicijn met de werkzame stof pregabaline. Dit medicijn wordt voorgeschreven bij epilepsie, angstaanvallen en zenuwpijn. 

 

Het medicijn staat op deze website als een waarschuwing. Ik heb helaas ervaring met dit medicijn en het is mij opgevallen dat de reguliere huisarts of specialist Lyrica vrij makkelijk voorschrijft en niet op de hoogte is van alle bijwerkingen.

 

EEN GEWAARSCHUWD MENS TELT VOOR TWEE!!!

 

Mijn ervaring met Lyrica

Door een vernauwing in mijn wervelkanaal bij mijn nek kreeg ik veel last van zenuwpijn in mijn armen. Van de huisarts heb ik toen 2 keer per dag 75mg Lyrica gekregen in combinatie met 3x 50mg diclofenac. In het begin werd ik er wat duf van, maar het deed zijn werk. Na een week was ik er aan gewend en niet meer duf.

 

Als ik toen had geweten wat ik nu weet was ik er nooit aan begonnen. Als je in de bijsluiter leest zie je wel wat bijwerkingen, maar er wordt heel weinig gemeld over de ontwenningsverschijnselen. Het enige wat er wordt vermeld is dat je in overleg met de huisarts moet afbouwen en dat je wat slapeloosheid kan ervaren.

Na mijn operatie aan mijn nek wilde ik zo snel mogelijk stoppen met de Lyrica. Aangezien ik een lage dosis had en mij was verteld dat 75 mg de laagste dosis was ben ik dus gaan minderen met 75mg en een paar dagen later met nog eens 75mg. Niet doen!!! 

Ik reageerde hier zeer heftig op; niet meer slapen, heel veel pijn in mijn armen, misselijk, geen controle meer over mijn spieren, emotioneel. Ik ben toen snel weer gestart met de Lyrica en na een dag of drie voelde ik me weer goed en kon ik weer slapen.

 

Na wat zoekwerk op het internet bleek op de Nederlandse websites niet veel bekend te zijn over al deze bijwerkingen. Een aantal Amerikaanse websites en fora hadden veel meer informatie beschikbaar en daar ben ik wel erg van geschrokken. Een van de fora onderwerpen was "De hel die Lyrica heet". Op deze websites stonden ook wat afbouwschema's  die het wat draaglijker maken. Op een van de websites stond ook beschreven dat mensen die introvert en  hoog sensitief zijn meer last hebben van neurologische medicijnen en de bijwerkingen heftiger zijn. 

 

Ik ben er achter gekomen (dat staat trouwens ook op de bijsluiter) dat er ook een dosis van 25 mg en 50 mg bestaat. De huisarts en de Bergman kliniek hadden mij verteld dat de laagste dosis 75 mg was. Na een telefoontje naar de apotheek bleek dat zij ook de 25 mg en 50 mg dosis hadden liggen. Ik had het plan opgevat om met 25 mg per week af te bouwen. Op diverse websites had ik gelezen dat je met 10 tot 15% per week moest afbouwen. Dat gaat dus met 25 mg per week niet helemaal lukken, maar het kwam in de buurt. Mijn huisarts nam het allemaal niet zo serieus en bleef maar volhouden dat er geen lagere dosis bestond dan 75 mg. Uiteindelijk heb ik het toch voor elkaar gekregen om de juiste dosis Lyrica te krijgen. 

 

De eerste weken van het afbouwen gingen redelijk; vier slechte dagen en drie redelijke goede dagen. De klachten waren: slapeloosheid, paniekaanvallen, ongecontroleerde trillingen, gebrek aan eetlust, rusteloosheid, spastische bewegingen, transpireren, koude rillingen, gewichtsverlies, stemmingswisselingen, heel erg emotioneel (veel huilen), misselijkheid, algehele malaise, verhoogde prikkels (geluid, licht), problemen met nadenken, druk op borstgebied, verandering in leverwaarde.

 

De laatste drie weken waren verschrikkelijk omdat ik procentueel steeds meer ging afbouwen. Ik heb volgehouden en ik heb tijdens die periode alleen mijn partner om me heen gehad. Andere mensen waren te veel. Er zat geen goede dag meer bij en na de laatste dag afbouw van 25 mg naar niets heb ik me nog weken heel rot gevoeld. Het heeft mijn lichaam en geest enorm veel energie gekost om te herstellen. Ik heb er een bijnieruitputting aan overgehouden.

 

Download
Lyrica & De kracht van Discipline
Ik heb een jaar na mijn Lyrica ervaring een korte essay geschreven over discipline die je nodig hebt om van dit medicijn af te komen.
Essay Lyrica & De kracht van Discipline.
Microsoft Word document 168.5 KB