Een vegetarisch ontbijt is geen ontbijt?

Gisteren ontvingen wij van gasten die bij ons twee kamers hadden geboekt voor eind augustus het volgende bericht: 

 

 

"Dear Irma and Edwin, 
I only just read your welcome message fully and saw that the breakfast is vegetarian. I am sure that was not mentioned on the booking, when I made it. What does it consist of? Do you offer full English breakfast as well? We are not vegetarians. I would expect a return of funds, if an English breakfast is not provided, which is expected when making a booking in the UK and it says 'breakfast included'. 
"

 

Wij waren een dagje weg, een bezoekje aan de tandarts en even naar de grote stad en zaten lekker te smikkelen bij de Pizzahut toen dit bericht binnen kwam. Even stuiteren, ik vind het niet leuk als mensen mij de schuld in de schoenen schrijven van het feit dat ze zelf niet goed lezen. Deze gasten vonden dus dat een vegetarisch ontbijt geen ontbijt mag heten. Wijzer en ouder geworden bedacht ik me dat ik mezelf de tijd zou geven om hierin beleefd te blijven, maar wel duidelijk. Ik heb het even laten rusten. Om vervolgens tot het volgende antwoord te komen: 

 

"Hello Mrs. ...,

As you can see on booking.com we are very clear about the fact that we are a vegetarian B&B, it is mentioned on the home picture and in the text with information about our B&B (see the printscreen of booking.com), so it should not come as a surprise to you that we are  a vegetarian B&B. 

 

We do not offer an English breakfast because at our place vegetarian is not an option but a lifestyle. If you wish an  English breakfast, than our B&B is not the place for you to be. 

 

We kindly but urgently suggest that you cancel the booking you have made with our B&B and find a place that will meet your breakfast requirements and expectations."

 

Duidelijker kon ik het niet maken en de boodschap is overgekomen. Zojuist heeft de gast de boeking geannuleerd, zodat er weer ruimte is voor gasten die wel onze vegetarische visie op een goed ontbijt kunnen waarderen.


31 december 2019

 

Wat is het tweede seizoen voorbij gevlogen en ook dit jaar weer zoveel mogen leren van alle gasten die ons bezochten. 

 

Ups & Downs, af en toe een paniekaanval waar ik mezelf toch weer uit wist te praten, zittend aan de picknicktafel in het donker. 
Leren grenzen aangeven, delen van het huis afsluiten zodat ik meer privacy heb. Iets waar ik toch wel veel waarde aan hecht. Nieuwe hekken geplaatst met borden private erop. 

 

Zoveel leuke gasten die het fijn vinden hier te zijn, die genieten van de lounge en de huiselijke sfeer, vele leuke gesprekken, een gast die aan het huilen is omdat ze niet weg wil. En dan heb je natuurlijk ook de gasten die ons totaal negeren, heel veel verwachtingen hebben en denken dat wij alles moeten oplossen. Zoveel verhalen, te veel om op te noemen. Ik heb dan ook besloten om zo af en toe een ervaring te delen op mijn website. Soms echt om te lachen, soms om te huilen en andere weer om boos en gefrustreerd van te worden. 

 

Ik ben dankbaar voor al deze mensen die mij met hun gedrag, hun vragen hebben laten zien wat ik wil, hoe ik het wil en waar mijn grenzen liggen. Ik vind het nog niet altijd makkelijk om nee te zeggen, maar het gaat steeds beter. Ervaring leert als ik toch ja zeg op iets wat ik niet wenselijk vind ik er meer last van heb dan toch gewoon 'nee' te zeggen. We hebben gasten gevraagd hun boeking te annuleren omdat zij heel laat wilden arriveren en ervaring heeft ons geleerd dat het niet fijn is om niet te weten wie er in je huis slaapt omdat je ze niet heb gezien. We zijn nog duidelijker in onze communicatie geworden, het besef dat we kunnen sturen. 

Dit jaar zijn we ook begonnen met avondmaaltijden. Daar bleek best veel vraag naar te zijn. Twee restaurants gesloten voor avondmaaltijden, dus het was nog lastiger om een tafeltje te bemachtigen. We hadden misschien wel elke avond eters kunnen hebben, maar gezien het werk overdag en de weinig vrije dagen hebben we wel wat bijgestuurd om niet elke avond bezig te zijn met avondmaaltijden. Best spannend in het begin, voor vrienden en familie koken is toch anders dan geld te vragen voor de maaltijd. Maar uiteindelijk went ook dit weer en wordt het elke avond een stukje makkelijker. En ook hierin moet je weer duidelijk zijn in wat je aanbiedt. 

 

Nog steeds met twee benen in Schotland, het voelt goed, het voelt thuis. Zeker na de aanpassingen die we hebben gedaan. Onze eigen woonkamer geverfd en behangen in onze kleuren. Een pelletkachel in de gastenlounge die zuinig is, waar we weinig werk aan hebben en we nu overdag in de winter een heerlijke warme kamer hebben. Ook daar is alles geverfd en behangen in de kleuren waar wij van houden. Onze plek waar wij gasten in ontvangen, maar het blijft altijd onze plek en niet die van de gasten. 

Sloten op deuren waar gasten niet hoeven te zijn als wij er niet zijn, de lounge die 's avonds om 22.00 uur sluit zodat de rust in huis bewaard wordt. Voor onszelf, maar ook voor andere gasten die er zijn en lekker op tijd willen slapen. Het is het naar je hand zetten van de bedrijfsvoering. Een balans tussen gastvrijheid en grenzen aangeven. In de praktijk blijkt ook dat mensen het wel fijn vinden dat er regels zijn, het schept duidelijkheid. En als het moet kan je mensen ook ergens op aanspreken. 


17 maart 2019

Ondertussen bijna een week of zes weer thuis. Het voelt meer en meer met twee benen in Schotland zijn. Ik geef me op voor workshops, ik schrijf mijn frequentiewerk gedeeltelijk in het Engels, ik begin met het lezen van Engelse boeken. 

 

Een dagje naar Inverness geweest want de auto moest gekeurd worden, tijd om even rond te lummelen in de stad. Een geweldige boekenwinkel bezocht in een mooi en oud pand. Bezig geweest met het aanvragen voor een lening van een Biomass boiler, niet gelukt. Maar is helemaal oké. Het is onze tijd nog niet daarvoor. Ons doel is in ieder geval om aan het eind van het drukke seizoen een pelletkachel te laten plaatsen zodat we er warmpjes bij zitten komende winter (ook overdag) en dat op een milieuvriendelijke manier. 

De badkamers zijn klaar, ze moeten alleen nog schoongemaakt worden. Kamer 2 is op nog een beetje verfwerk klaar om weer ingericht te worden en dat betekent dat kamer 3 ook helemaal schoongemaakt kan worden en deze ook weer beschikbaar komt voor verhuur. 

 

Morgen onze eerste gasten van het seizoen en eind deze week gaan ze beginnen met het vervangen van het dak. De moestuinbakken zijn gevuld met aarde, dus ik kan gaan inzaaien. De potgrond naar de bakken krijgen was het zwaarste werk. 

 

Oh ja, zeker niet vergeten. We hebben zilver gehaald voor het Green Tourism programma en daar zijn we echt supertrots op. Dit plakkaat hangt wel bij ons naast de voordeur. 


De afgelopen dagen stonden in het teken van verven en laminaat leggen. Edwin heeft zich gestort op het laminaat leggen en ik ben gaan verven. De badkamers in kamer 2 en 3 waren zover klaargemaakt door de aannemer. Ook in kamer 2 komt er laminaat te liggen in het slaapgedeelte. 

Het was veel verfwerk, de lambrizering en de muren. In een kleine ruimte werken het verf pakte niet echt in een keer. Kamer 3 is wat betreft verven klaar, het laminaat ligt er in en Edwin kan verder met met kitten en het plaatsen van de plinten. Kamer 2 moet nog een stukje muur gedaan worden en ik denk dat ik het niet ga redden met de verf. Dat betekent dat het even blijft liggen tot ik over een paar weken in Inverness ben om nog een pot verf te halen bij de B&Q. Gelukkig nog genoeg andere verf- en behangklusje te doen in kamer 2. 


24 februari 2019

Alweer bijna drie weken thuis en ik kan oprecht zeggen dat het als thuis aanvoelt.

 

Best wel weer spannend om aan te komen bij The Green Cruachan. Het was wel even anders dan vorig jaar, deze keer stonden onze eigen spullen er en voelde het vertrouwder. Het was best fris in huis, de elektrische kachels hebben het hoognodige gedaan, maar niet genoeg om het echt warm te krijgen. Gelukkig deed de boiler het gelijk nadat ik hem opgestart en gevuld had en toen was het als snel een stuk aangenamer in huis. 

 

Alweer veel dingen gedaan en tegelijkertijd voelt het alsof we alles gewoon rustig aan. We zitten zeg maar in de vertraging. Tijd voor op de bank hangen, een boek lezen, lekker schrijven. Onze eigen woonkamer heeft een ander kleurtje gekregen, er hangen wat leuke spulletjes aan de muur en ik ben nog aan het wachten op fotobehang en dan is onze woonkamer zoals ik hem hebben wil. Gezellig en warm ingericht. Deze keer neem ik ook de tijd om mijn eigen ruimtes naar mijn zin te maken. 

Ondertussen is de aannemer bij ons een een midweek in huis geweest om de badkamers in kamer 2 en 3 te vervangen. De basis staat nu, alle leidingen liggen klaar en wij hebben nu een week de tijd om laminaat te leggen en alles te verven en dan komt hij weer terug om het toilet, wasbak, verwarmingen en kranen te bevestigen en dan zijn de badkamers klaar voor de gasten. Kamer 2 krijgt helemaal een make-over. De muren krijgen een ander kleurtje, er komt een behangetje tegenaan en het houtwerk krijgt een mooi nieuw kleurtje en de vloerbedekking wordt vervangen door een laminaatvloer.

 

Deze week dus even doorpakken, maar wel op een rustig tempo en er is niets zo fijn om na de gedane arbeid te genieten in de tuin van de zonsondergang met een kopje thee erbij. 


6 januari 2019

Nog een paar weken en dan gaan we weer terug naar Stoer. We hebben er zin in, we missen ons huis. 

 

Ondertussen hebben we al aardig wat boekingen voor het komende jaar binnen en daar zijn we dankbaar voor. Het is fijn om te zien dat onze marketing werkt en mensen ons weten te vinden. 


Dankbaar dat ik Stoer mis, dat ik mijn huis mis. Nu alweer bijna twee maanden in Nederland. Ontzettend leuk om vrienden en familie te zien, maar ik merk dat ik meer en meer denk aan de heuvels, de blik die ik elke dag kan werpen op de Atlantische Oceaan, de stranden, mijn geweldig mooie tuin met dat geweldige uitzicht. De mensen die ik daar heb ontmoet. De stilte, het donker, de mooie hemel bezaaid met sterren. 

 

De tijd hier in Nederland is goed, goed om te beseffen dat ik daar op mijn plek ben, dat ik het daar goed heb en ik echt een goede keuze heb gemaakt om te vertrekken naar Schotland en daar een ander leven op te bouwen. Ik had verwacht dat ik hier vrij makkelijk een tijdelijke baan kon vinden, maar dat is me helaas niet gelukt. Dat was wel even een tegenvaller. Nu wel heel veel tijd om te bevoelen wat ik verder wil. Een fase van het even niet weten naar stap voor stap naar de fase dat ik weet dat het helemaal goed komt. Dat ik mag vertrouwen op dat wat er is in het nu en wat er gaat komen. Voor het nieuwe seizoen komen de boekingen druppelsgewijs binnen en dat is heel bemoedigend. 

 

Voor nu ben ik in Nederland en ben ik me wederom weer bewust van een aantal overtuigingen en patronen die ervoor zorgen dat ik soms terugval in bepaald gedrag. Dat is oké, ik ben me er nu bewust van en beetje bij beetje durf en kan ik deze patronen ontrafelen en loslaten. Voor alles is een tijd en het is nu tijd om mezelf even terug te trekken als een beer in de winterslaap. Het is tijd om te rusten, het is tijd voor een stukje bezinning en me voor te bereiden op een nieuw seizoen in de B&B, dichter bij mezelf en met een andere mindset. 


Het seizoen voorbij, de B&B is gesloten en ik was een dag of tien alleen in de B&B. Edwin was al naar Nederland vertrokken. Ik had aangegeven dat ik na zo een druk seizoen even de behoefte had om gewoon even helemaal alleen te zijn. Die tijd nam ik in Nederland ook voor mijzelf en nu kon ik hem nemen in Schotland. 

 

Ik had me voorgenomen om gewoon lekker even te genieten van het alleen zijn, wat te wandelen en nog wat te klussen en de B&B klaar te maken voor het vertrek naar Nederland voor drie maanden. Ik was lekker bezig, wat oud brood aan het snijden voor de vogeltjes toen ik met een groot broodmes dwars door mijn vinger en nagel ging. Ik kon mijn vinger zo open klappen. Daar ben je dan alleen in je B&B, best wel afgelegen. Rustig blijven ademen, verbandspullen pakken, wat duizelig in mijn hoofd. Kop thee, wat eten, telefoon erbij en zitten maar. Ik had toch wel bedacht dat ik even naar de huisarts moest om te laten checken of het gehecht moest worden. Ik vond het best wel spannend. 

 

Even blijven zitten, wat gegeten en gedronken. Ondertussen mijn vinger min of meer verbonden met een snelverband. Ik voelde me wel oké, huisarts gebeld en ik kon gelijk terecht. Besluiten wat ik zou doen, zelf ertoe rijden of de buren verderop bellen en vragen of ze mij er naartoe wilden brengen. Het voelde goed om het zelf te doen en gelukkig rijd ik in een automaat en hoefde ik niet te schakelen. 

 

Het is allemaal goed gekomen, geen hechtingen nodig. Een hechtpleister, droog houden en rustig aan. Ik heb gelijk arnica genomen en helemaal geen pijn gehad. Mijn nagel is mooi hersteld. 


Ondertussen zijn we weer drie maanden verder. En wat hebben we veel geleerd, hard gewerkt en een geweldig seizoen gedraaid. Zoveel gasten, bijna elke avond volledig volgeboekt. Heel veel moeite gedaan om af en toe een vrije dag in te plannen. 

 

Het te koop zetten van de B&B heeft lucht gegeven, ruimte om te ademen en te weten dat we altijd een keuze hebben om iets anders te gaan doen. We hebben wat kijkers gehad, maar het voelde raar om deze mensen in ons huis te hebben. Het voelde namelijk wel als ons huis. Naarmate de dagen vorderden kregen wij het gevoel dat we nog helemaal niet klaar zijn om onze B&B, ons huis te verkopen. Ik ben trots op dit pand, ik ben trots op het bedrijf wat wij hier in zo een korte tijd hebben neergezet. Onze visie, onze filosofie en het blijkt te werken. Er is een verandering in gasten, gasten die zich wat beter voorbereiden en wij hebben wat meer ervaring gekregen in het omgaan met al deze verschillende gasten met zoveel verschillende vragen. 

De tijd is voorbij gevlogen, de dagen vliegen voorbij en gevoelsmatig lijkt het wel of we hier al een paar jaar zijn. De dagen zijn gevuld met schoonmaken, was wegwerken, boodschappen doen en daarnaast de tijd nemen om lekker in de tuin te zitten met een boek, grasmaaien, kleine klusjes doen en er zijn ook genoeg middagen bij geweest dat we te moe waren om iets te ondernemen en voor de tv hebben gehangen en zitten Netflixen. Dat was allemaal oké. 

Een paar weken geleden besloten de B&B van de markt te halen en ons zelf een tweede seizoen te gunnen. Er is meer ontspanning in het werk, het contact met de gasten gaat soepeler en het grenzen aangeven (lees: nee zeggen) gaat zoveel makkelijker. Niet meer heel de avond denken dat we misschien toch ja hadden moeten zeggen en denken dat ze misschien nu boos op ons zijn. Met alle winden meewaaien is niet je business serieus nemen. Wij nemen onze business serieus en ook onze visie. 

Het is een proces van ups en downs, het omgaan met slechte reviews. Ontzettend veel goede reviews, maar die vergeten we nog wel eens. Het is lastiger om om te gaan met een minder goede review, maar we hebben ondertussen wel geleerd dat je niet iedereen tevreden kan houden. Zoveel mensen, zoveel wensen. En iedere gast brengt zijn eigen energie mee en die energie laten we ook bij die gast. 

 

"You can't control how other people receive your energy. 

Anything you do or say gets filtered through the lens of whatever

personal stuff they are going through at the moment. Which is not 

about you. Just keep doing your thing with as much integrity and love as possible."

 

We hebben een ritme gevonden voor onze vrije tijd en daardoor kunnen we ook meer genieten van onze vrije tijd. Het voelt niet meer als wachten op gasten, we doen gewoon ons ding en tussen de bedrijven door ontvangen we onze gasten. We hebben genoten van een hondenshow, de Highland Games in Lochinver, de Wereldhavendagen in Lochinver. De thee met cake middagen in de Village Hall in Stoer. Onze lunches bij de Secret Tea Garden en de Pie Shop. 

 

We hebben een goed ritme in het verzorgen van het ontbijt, het schoonmaken van de kamers en het wegwerken van de was. Ieder zijn eigen taak, een heerlijke flow en daarbij genoeg tijd overhouden voor andere zaken die er ook toe doen. Tussen de bedrijven door doen we wat kleine klusjes zoals het verven van de buitenmuren, wat delen van de tuin aanpakken, nieuwe ramen en een deur op de begane grond. We zijn ons aan het verdiepen in het renoveren van de badkamers van kamer 2 en 3 en natuurlijk ook onze eigen badkamer. 

 

Daarnaast genieten we van de schaapjes, de mussen, de konijntjes. De geweldige heuvels met de heide in bloei, de herten die weer naar het dal komen, de mooie luchten, de wind, de regen, de zon, de weinige midges, de vele regenbogen, de zonsondergangen en de frisse lucht. 


Ondertussen zijn we iets meer dan 3 maanden in Stoer. Veel gedaan en The Green Cruachan draait lekker. Een goede bezettingsgraad en zo langzamerhand krijgen we steeds meer gasten die bewust voor The Green Cruachan kiezen, de energie, de informele sfeer en het vegetarische ontbijtbuffet met goede koffie en goede producten wordt steeds meer gewaardeerd. 

 

De maand mei was druk en de maand juni is al goed gevuld. Al veel verschillende mensen mogen ontvangen en ja, dat is wennen. De voorbereiding, zo in ons eentje in het huis was heel fijn. Het gewoon hier zijn is geweldig, maar ik had al eerder signalen gehad dat dit niet mijn droom was. Dit was Edwin zijn droom en ik heb er voor gekozen om hierin mee te gaan en tegen mezelf gezegd dat ik wel zou kunnen wennen aan al die verschillende mensen over de vloer. Altijd naar je gevoel luisteren, dat heb ik hierin wel geleerd en dat ik nu toch echt een keer moet stoppen met het pleasen van de hele wereld. Ik bereik er niets mee en ik word er zelf absoluut niet gelukkiger van. 

 

Edwin is er al vrij snel achtergekomen dat deze leefstijl niet de vrijheid oplevert die we hadden verwacht. Het is hard werken en hard werken op zich is geen probleem, maar als je 24/7 beschikbaar moet zijn voor je gasten is het wel wat benauwend. Ergens tussen 13.00 - 16.00 uur is er tijd voor ons en die vult zich toch ook weer vaak met B&B zaken. De tuin bijhouden, boodschappen doen etc. We staan hier eigenlijk altijd op tijd. 

 

Daarnaast is daar de verwachtingen van gasten, sommige hebben wel wat eisen, hebben zich niet goed voorbereid op het feit dat wij hier wel in een erg afgelegen plek zitten, restaurants op 20 minuten afstand zijn, ze lezen de website niet en zijn dan toch een beetje verbaasd dat we vegetarisch zijn etc. Daarnaast is er veel gejaagdheid en stress, het voelt niet altijd of deze mensen op vakantie zijn. Dit heeft weer effect op ons, wij hadden de naïviteit dat alle mensen die hier zouden komen blij en ontspannen zouden zijn. 

 

De natuur, de plek is geweldig, maar het continue beschikbaar moeten zijn, gasten over de vloer hebben en verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen hier is niet ons ding gebleken. 

 

We hebben dan ook 1,5 week geleden besloten om de B&B te koop te zetten en we hopen dat er op een mooie dag kopers voor de deur staan die dit geweldige pand waarderen en uit het goede hout gesneden zijn om een geweldige en succesvolle B&B te runnen. Alles is er hiervoor aanwezig, genoeg toeristen en een schitterende omgeving. 

 

Wat betekent dit voor ons op dit moment, wij runnen de B&B naar onze beste kunnen, draaien een geweldig succesvol seizoen en geven mensen een plek waar ze zich kunnen ontspannen en kunnen genieten van een  heerlijk ontbijt met gezonde producten. Een versnelde cursus in mensenkennis, beseffen dat we een andere energie in dit huis kunnen manifesteren en dat daar dan ook andere mensen op af komen die deze plek en informele sfeer echt waarderen. We leren grenzen stellen, we weten nu absoluut wat hard werken is. We zijn dankbaar voor dit geweldige proces waarin wij ons bevinden. 


De afgelopen weken is er zoveel gebeurd dat het lijkt alsof we hier al maanden zitten. Het is echt nog maar drie weken. Door hevige sneeuwval in de UK was de rit naar Stoer best pittig en we hebben uiteindelijk ook 4 dagen een soort van vast gezeten in Ullapool omdat de wegen tussen Ullapool en Elphin afgesloten waren. Het is wel heel uitzonderlijk, we zullen onze aankomst in de UK nooit vergeten. In Ullapool hebben we ons vermaakt met wandelen, we zijn naar een Ceilidh Dance geweest en hebben gezellig meegedanst. Mensen leren kennen, een  yogales gevolgd, bankzaken geregeld en even een praatje gemaakt bij Visit Scotland.

 

Op 5 maart waren de wegen schoon en open en konden wij verder. Langs de weg hoge muren van sneeuw, maar de weg was schoon. Bij aankomst in Stoer stonden Dennis en Maggie ons al op te wachten me de sleutel. Het was koud in het huis, de openhaard aangestoken en onze spullen uitgeladen. Geen internet, geen mobiel bereik en we zijn dan ook ’s avonds naar Lochinver gegaan om het thuisfront te laten weten dat we goed waren aangekomen en gelijk wat dingen regelen zoals hout en stookolie.

 

Nu zitten we hier drie weken, het lijkt al zoveel langer. We hebben veel gedaan. Twee keer naar Inverness geweest om wat spullen te halen om te klussen, veel spullen besteld via Argos en Amazon. Ze weten ons te vinden, want er is al heel veel afgeleverd hier. Ikea is zelfs ook al geweest. Bijna elke dag komen er wel wat pakjes binnen. Alle oude meubels uit de lounge en ontbijtruimte naar het Recycle Centre gebracht en laminaat gelegd in de lounge, ontbijtruimte en onze eigen woonkamer. Schoongemaakt, geverfd en opgeruimd. Nog een paar dagen en dan komen onze eerste gasten. Dat is best wel spannend, maar we zijn er bijna klaar voor.


Daar is hij dan, de naam van onze B&B, “The Green Cruachan”. Een schitterende Guesthouse aan de noordwestkust van de Schotse Hooglanden in het plaatsje Stoer aan de North Coast 500. 

 

www.TheGreenCruachanStoer.com 

is live en er kan geboekt worden!!!

 

We zijn trots op onze mooie website, B&B The Green Cruachan en hebben er ontzettend veel zin in eind februari met de boot vanuit IJmuiden richting Stoer te vertrekken. Daar zullen wij een maandje de tijd hebben om ons te settelen, de zaken te regelen die we vanuit Schotland moeten regelen en alvast te gaan genieten van de schitterend ruige natuur in Stoer en omgeving.

 

De afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met het gereedmaken van de website, het ontwerpen van flyers en visitekaartjes. Een bezoek aan de Royal Bank of Scotland in Inverness, de overdracht met de huidige eigenaren en het regelen van ons vertrek uit Nederland.

 

The Green Cruachan zal een vegetarisch ontbijt gaan serveren, kindvrij zijn en we zijn voornemens om op korte termijn hondvriendelijk te worden. Hiervoor zullen wij nog een aantal aanpassingen moeten doen voordat wij zover zijn om deze zeer gewaardeerde viervoeters te kunnen ontvangen en wij hopen in het najaar alle aanpassingen gedaan te hebben. Zodra dit mogelijk is laten wij dit zeker weten via onze Facebook account en onze website.

  

Wat een avontuur, wat een rollercoaster en wat hebben wij al veel geleerd over het starten van een eigen bedrijf in het buitenland. Ineens zijn we directeur en shareholder van The Green Cruchan Ltd. en we gaan zoveel leren over het runnen van een B&B, het leven aan de westkust van Schotland en daar zien we vol vertrouwen en enthousiasme naar uit. Een nieuw hoofdstuk in ons leven.


De taxatie heeft plaatsgevonden, een tevreden bank en een tevreden Irma en Edwin. Ons bedrijf is aangevraagd en we zijn nu 'director en shareholder' een Limited Liability Company. Dit betekent niet dat de B&B al van ons is, maar niets staat ons nu in de weg. We zijn nu een paar dagen in Inverness en hebben een gesprek bij de Royal Bank of Scotland gehad waar we ons moesten legitimeren, even laten zien dat we echt Irma en Edwin zijn die de B&B gaan kopen. Net weer terug in Inverness van een uitstapje naar Stoer waar we alle belangrijke zaken met de huidige eigenaren besproken hebben.

 

We zijn zo gastvrij ontvangen, een heerlijk diner en lekker geslapen met de storm op de achtergrond in een van de gastenkamers. 's Nachts wakker worden en niets kunnen zien, zo ontzettend donker. Ze doen daar niet aan lichtvervuiling. Foto's gemaakt, alle belangrijke zaken genoteerd en onze advocaten kunnen nu verder met het opstellen van de benodigde documenten zodat wij 1 maart 2018 eigenaar zijn van de B&B. 

 

Heel erg spannend, voor zowel de huidige eigenaren als voor ons. We hebben er zin in. Aankomend weekend gaan wij onze website testen en dan hopen wij begin februari live te gaan. 


Een tipje van de sluier

 

Na onze roadtrip door het mooie Schotland bij thuiskomst een besluit genomen voor welke B&B wij zouden gaan. Eigenlijk was het al duidelijk toen wij daar waren in die mooie B&B waar we ons op ons gemak voelde. Twee dagen na terugkomst een bod gedaan en deze is geaccepteerd door de eigenaren.

 

Onze tussenpersoon in Schotland opdracht gegeven aan de slag te gaan met het business plan voor het aanvragen van een hypotheek. Dat was een paar weken wachten, er werden aanvullingen gedaan op het business plan wat wij opgesteld hadden en omgezet naar de juiste format. Woensdag 13 december een gesprek gehad met The Royal Bank of Scotland en dat was een heel positief gesprek. De volgende dag bleek dat RBS heel enthousiast was over ons plan. Groen licht voor ons business plan en dus de hypotheek.

 

Betekent dit dat de B&B officieel van ons is? Nee, er moet nog wel een taxatie plaatsvinden. Dit betekent nog een week of drie geduld voordat we het definitief weten. 

 

 

We zitten in een lekkere flow en de verwachting is dan ook dat de B&B per 1 maart 2018 van ons is.


Een overzichtskaartje van onze roadtrip door Schotland. Vele uren in de auto, maar het was voor een goed doel en het was het waard. We weten nu in ieder geval wat we wel en niet willen. Veel van Schotland gezien en we zijn op plaatsen geweest waar wij ook nog niet geweest waren. 


We zijn een mix van twee programma's. We willen graag vertrekken naar Schotland om daar een ander bestaan op te bouwen en zoeken daarvoor een droomhuis. Het hoeft niet helemaal perfect te zijn, onmogelijk, maar ook niet wenselijk. We willen er graag nog onze eigen draai aan geven. Misschien een andere indeling, het opknappen van een badkamer, wat andere kleuren, een nieuw behangetje. 

 

We hebben ondertussen vier B&B's bekeken, waarvan er een nog extra tussendoor gefietst kwam en voor morgen staat er ook een extra op de planning. Je weet maar nooit hoe het bij ons loopt. We gaan morgen nog iets noordelijker dan dat we nu al zijn. 

 

De eerste B&B; wat verouderd, langs een zeer drukke weg en dan is het nu nog niet eens hoogseizoen, en wat weinig grond erbij. De tweede B&B nabij Fort William, een mooi stuk land en een mooi pand, maar wederom veel te veel geluid van de aangrenzende weg. Onze derde B&B, mooi gelegen en mooie ruimtes. Wat ouderwetse inrichting en daar moest zeker het less is more principe toegepast worden. Wel een fijne en ruime plek voor de eigenaren. Een schitterende tuin en de ligging echt schitterend. Vanochtend vertrokken naar onze vierde B&B nabij Ullapool, schitterend gelegen, een mooie tuin met mogelijkheden en zeer goed onderhouden met mooie kamers. Ruimte genoeg voor de eigenaren. 

 

Stuk voor stuk allemaal aardige mensen, leuke gesprekken en we hebben ontzettend veel informatie gekregen. Gevraag en ongevraagd, ze zijn allemaal bereid om hun knowhow te delen. Het is ontzettend leerzaam en leuk, we zien ontzettend veel van Schotland. Intensief en best vermoeiend. Al die informatie en indrukken. Voor nu zitten er twee B&B's bij waar wij erg enthousiast van werden. 

 

Zoals gezegd morgen nog twee bezichtigingen, waarvan één extra aan de oostkant verderop richting John O'Groats om vervolgens weer naar beneden te rijden richting Inverness voor de laatste B&B die we gaan bezoeken. 


Vandaag was het dan echt zover. De overdracht van ons huis. Om 11.18 uur was het huis niet meer van ons. Hele blije kopers en dankbare verkopers. Wij zijn weer een stap verder in ons stappenplan. Dit is onze derde dag in onze bungalow en het begint te wennen, we genieten hier van een schitterend uitzicht over de Bernisse plas met al haar gevleugelde bewoners. Onze meubels in de opslag en alles wat we hier nog nodig hebben staat in onze bungalow. 

 

We gaan nu even bijkomen, de afgelopen dagen veel gesjouwd en opgeruimd. Het was intensief op lichamelijk en geestelijk vlak. 


De afspraken zijn gemaakt met de makelaars/eigenaren van het de B&B's. We gaan in november vier B&B's bezoeken. 

 

Spannend, zal het de juiste B&B erbij zitten? Een roadtrip door Schotland, wij hebben er ontzettend veel zin in. Voelt het als vakantie? Nee, absoluut niet. Het is serious business, maar wat is het fijn om weer naar Schotland te mogen en daar rond te rijden en deze keer met het doel daar een plek te vinden waar wij mogen gaan leven en werken. Onderweg zullen we in B&B's overnachten en twee daarvan zijn ook de B&B's waar we interesse in hebben.  

 

We krijgen gezelschap van Edwin zijn ouders, zij zullen ons vergezellen op onze roadtrip. Met zijn vieren zie je tenslotte meer dan met zijn tweeën. Op de achtergrond zal onze bouwkundig expert en vriend Kees aanwezig zijn als vraagbaak. Het is zo fijn dat er zoveel mensen met ons meeleven en zo enthousiast zijn.

 

Hieronder tref je een foto van de 'properties' die wij gaan bekijken. 


Afgelopen zondag ervoor gaan zitten. Edwin is al maanden bezig met het zoeken naar B&B's die te koop staan en daaruit is een longlist ontstaan. Nu het huis verkocht is kunnen we in november naar Schotland om de B&B's te ontmoeten, maar dan moet de longlist ingekort worden naar een shortlist. Ik zag er beetje tegenop, een keuze maken uit twintig B&B's en de lijst terug brengen tot een behapbare shortlist van zeven. We hoeven nog niet te kiezen, we gaan eerst kijken, voelen, ruiken, horen, proeven en denken. 

Na een middag lezen, afmetingen, locatie en foto's bekijken zijn we tot een lijst gekomen. Nu zaak om de makelaars te benaderen, afspraken te maken voor een bezichtiging en dit allemaal binnen een week en in een logische topografische volgorde. Niet van hot naar her rijden, de afstanden zijn daar wel niet zo groot, maar het zijn vaak kleine wegen waardoor je  best lang doet over een relatief korte afstand. Het is even afwachten, is alles nog te koop en zijn de huidige B&B eigenaren beschikbaar in die periode?  

 

Hieronder wat foto's van B&B's van onze shortlist en die wij willen bezoeken. 


Ons huis 12 augustus te koop gezet en het was 16 augustus verkocht, veel kijkers, veel geboden en zelfs boven de vraagprijs geboden. De huizenmarkt trekt aan, maar dat het zo snel zou gaan was een fijne en welkome verrassing. 

 

We hadden rekening gehouden met een te koop staan van een maand of drie en dan per 1 januari de overdracht, maar nu gaan wij 30 oktober al verhuizen naar een bungalow bij ons in de buurt. De verhuiswagen is besteld en onze spullen zullen tijdelijk opgeslagen worden tot het moment dat de verhuiswagen af kan reizen naar Schotland. Weer een stap verder.


Schotland - Scotland

Via deze link zal ik verslag doen van ons Schotland avontuur. Voor ons een spannend en soms ook eng avontuur waarin wij nu al zoveel nieuwe dingen hebben geleerd op het gebied van wetgeving, financiële zaken, de aankoop van een pand en waar wij nog veel meer gaan leren over kamers schoonmaken, ontbijt verzorgen en gasten ontvangen. Wij zijn bevoorrechte mensen dat wij dit mogen en kunnen gaan doen, er gewoon voor gaan, in het diepe springen en zien waar het ons brengt. 

I don't regret the things I've done

I regret the things I didn't do when I had the chance.