Een tipje van de sluier

 

Na onze roadtrip door het mooie Schotland bij thuiskomst een besluit genomen voor welke B&B wij zouden gaan. Eigenlijk was het al duidelijk toen wij daar waren in die mooie B&B waar we ons op ons gemak voelde. Twee dagen na terugkomst een bod gedaan en deze is geaccepteerd door de eigenaren.

 

Onze tussenpersoon in Schotland opdracht gegeven aan de slag te gaan met het business plan voor het aanvragen van een hypotheek. Dat was een paar weken wachten, er werden aanvullingen gedaan op het business plan wat wij opgesteld hadden en omgezet naar de juiste format. Woensdag 13 december een gesprek gehad met The Royal Bank of Scotland en dat was een heel positief gesprek. De volgende dag bleek dat RBS heel enthousiast was over ons plan. Groen licht voor ons business plan en dus de hypotheek.

 

Betekent dit dat de B&B officieel van ons is? Nee, er moet nog wel een taxatie plaatsvinden. Dit betekent nog een week of drie geduld voordat we het definitief weten. 

 

 

We zitten in een lekkere flow en de verwachting is dan ook dat de B&B per 1 maart 2018 van ons is.


Een overzichtskaartje van onze roadtrip door Schotland. Vele uren in de auto, maar het was voor een goed doel en het was het waard. We weten nu in ieder geval wat we wel en niet willen. Veel van Schotland gezien en we zijn op plaatsen geweest waar wij ook nog niet geweest waren. 


We zijn een mix van twee programma's. We willen graag vertrekken naar Schotland om daar een ander bestaan op te bouwen en zoeken daarvoor een droomhuis. Het hoeft niet helemaal perfect te zijn, onmogelijk, maar ook niet wenselijk. We willen er graag nog onze eigen draai aan geven. Misschien een andere indeling, het opknappen van een badkamer, wat andere kleuren, een nieuw behangetje. 

 

We hebben ondertussen vier B&B's bekeken, waarvan er een nog extra tussendoor gefietst kwam en voor morgen staat er ook een extra op de planning. Je weet maar nooit hoe het bij ons loopt. We gaan morgen nog iets noordelijker dan dat we nu al zijn. 

 

De eerste B&B; wat verouderd, langs een zeer drukke weg en dan is het nu nog niet eens hoogseizoen, en wat weinig grond erbij. De tweede B&B nabij Fort William, een mooi stuk land en een mooi pand, maar wederom veel te veel geluid van de aangrenzende weg. Onze derde B&B, mooi gelegen en mooie ruimtes. Wat ouderwetse inrichting en daar moest zeker het less is more principe toegepast worden. Wel een fijne en ruime plek voor de eigenaren. Een schitterende tuin en de ligging echt schitterend. Vanochtend vertrokken naar onze vierde B&B nabij Ullapool, schitterend gelegen, een mooie tuin met mogelijkheden en zeer goed onderhouden met mooie kamers. Ruimte genoeg voor de eigenaren. 

 

Stuk voor stuk allemaal aardige mensen, leuke gesprekken en we hebben ontzettend veel informatie gekregen. Gevraag en ongevraagd, ze zijn allemaal bereid om hun knowhow te delen. Het is ontzettend leerzaam en leuk, we zien ontzettend veel van Schotland. Intensief en best vermoeiend. Al die informatie en indrukken. Voor nu zitten er twee B&B's bij waar wij erg enthousiast van werden. 

 

Zoals gezegd morgen nog twee bezichtigingen, waarvan één extra aan de oostkant verderop richting John O'Groats om vervolgens weer naar beneden te rijden richting Inverness voor de laatste B&B die we gaan bezoeken. 


Vandaag was het dan echt zover. De overdracht van ons huis. Om 11.18 uur was het huis niet meer van ons. Hele blije kopers en dankbare verkopers. Wij zijn weer een stap verder in ons stappenplan. Dit is onze derde dag in onze bungalow en het begint te wennen, we genieten hier van een schitterend uitzicht over de Bernisse plas met al haar gevleugelde bewoners. Onze meubels in de opslag en alles wat we hier nog nodig hebben staat in onze bungalow. 

 

We gaan nu even bijkomen, de afgelopen dagen veel gesjouwd en opgeruimd. Het was intensief op lichamelijk en geestelijk vlak. 


De afspraken zijn gemaakt met de makelaars/eigenaren van het de B&B's. We gaan in november vier B&B's bezoeken. 

 

Spannend, zal het de juiste B&B erbij zitten? Een roadtrip door Schotland, wij hebben er ontzettend veel zin in. Voelt het als vakantie? Nee, absoluut niet. Het is serious business, maar wat is het fijn om weer naar Schotland te mogen en daar rond te rijden en deze keer met het doel daar een plek te vinden waar wij mogen gaan leven en werken. Onderweg zullen we in B&B's overnachten en twee daarvan zijn ook de B&B's waar we interesse in hebben.  

 

We krijgen gezelschap van Edwin zijn ouders, zij zullen ons vergezellen op onze roadtrip. Met zijn vieren zie je tenslotte meer dan met zijn tweeën. Op de achtergrond zal onze bouwkundig expert en vriend Kees aanwezig zijn als vraagbaak. Het is zo fijn dat er zoveel mensen met ons meeleven en zo enthousiast zijn.

 

Hieronder tref je een foto van de 'properties' die wij gaan bekijken. 


Afgelopen zondag ervoor gaan zitten. Edwin is al maanden bezig met het zoeken naar B&B's die te koop staan en daaruit is een longlist ontstaan. Nu het huis verkocht is kunnen we in november naar Schotland om de B&B's te ontmoeten, maar dan moet de longlist ingekort worden naar een shortlist. Ik zag er beetje tegenop, een keuze maken uit twintig B&B's en de lijst terug brengen tot een behapbare shortlist van zeven. We hoeven nog niet te kiezen, we gaan eerst kijken, voelen, ruiken, horen, proeven en denken. 

Na een middag lezen, afmetingen, locatie en foto's bekijken zijn we tot een lijst gekomen. Nu zaak om de makelaars te benaderen, afspraken te maken voor een bezichtiging en dit allemaal binnen een week en in een logische topografische volgorde. Niet van hot naar her rijden, de afstanden zijn daar wel niet zo groot, maar het zijn vaak kleine wegen waardoor je  best lang doet over een relatief korte afstand. Het is even afwachten, is alles nog te koop en zijn de huidige B&B eigenaren beschikbaar in die periode?  

 

Hieronder wat foto's van B&B's van onze shortlist en die wij willen bezoeken. 


Ons huis 12 augustus te koop gezet en het was 16 augustus verkocht, veel kijkers, veel geboden en zelfs boven de vraagprijs geboden. De huizenmarkt trekt aan, maar dat het zo snel zou gaan was een fijne en welkome verrassing. 

 

We hadden rekening gehouden met een te koop staan van een maand of drie en dan per 1 januari de overdracht, maar nu gaan wij 30 oktober al verhuizen naar een bungalow bij ons in de buurt. De verhuiswagen is besteld en onze spullen zullen tijdelijk opgeslagen worden tot het moment dat de verhuiswagen af kan reizen naar Schotland. Weer een stap verder.


Schotland - Scotland

Via deze link zal ik verslag doen van ons Schotland avontuur. Voor ons een spannend en soms ook eng avontuur waarin wij nu al zoveel nieuwe dingen hebben geleerd op het gebied van wetgeving, financiële zaken, de aankoop van een pand en waar wij nog veel meer gaan leren over kamers schoonmaken, ontbijt verzorgen en gasten ontvangen. Wij zijn bevoorrechte mensen dat wij dit mogen en kunnen gaan doen, er gewoon voor gaan, in het diepe springen en zien waar het ons brengt. 

I don't regret the things I've done

I regret the things I didn't do when I had the chance.